NOVA STRATEGIJA ĐILASA I JEREMIĆA: Evo koga hoće za vođu opozicije!

Autor:

Vesti

27.10.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnici Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Đilas i Vuk Jeremić isplanirali su strategiju po kojoj bi kao lidera opozicije isturili sadašnjeg poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dragan Đilas

 

Kako navodi sagovornik našeg lista blizak liderima SZS, njih dvojica su svesni da na izborima nikada ne mogu da obezbede dovoljno glasova da bi ozbiljnije ugrozili vlast, a Šabić im se nametnuo otvorenim političkim delovanjem sa funkcije na kojoj to nikako ne bi smeo da čini. Navodno, i iz pojedinih zapadnih ambasada sugerisano im je da bi poverenik bio dobro rešenje.

- Ova odluka doneta je na nedavnom sastanku najužeg rukovodstva SZS, čiji su čelnici bili vođeni logikom da pred narod treba isturiti nekog ko nije bio na vlasti, mada to u slučaju Šabića baš i nije tačno, i mogli bi ga producirati kao neukaljanog. Ideja je, otprilike, da pokušaju nešto poput onoga što je probao Saša Janković kada je na predsedničkim izborima, kandidujući se maltene sa pozicije ombudsmana, dobio 16 odsto glasova - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Jeremić i Đilas

POLITIČKE IZJAVE

U ovu matricu kao da se uklopio i sam Šabić, pošto u poslednje vreme sve češće daje izjave koje više liče na političke nego na stavove poverenika. Njemu inače 5. decembra zvanično prestaje sedmogodišnji mandat na sadašnjoj funkciji i biće veoma zanimljivo videti kako će se stvari dalje odvijati.

Srpski telegraf u petak je pozvao Šabića, međutim, on nije bio preterano voljan da komentariše ove informacije.

- Pitajte to njih u savezu - kratko nam je poručio Šabić i dodao:

- Mene su već kandidovali i za predsednika i gradonačelnika, pa i ombudsmana. Ipak, ja sam svaki put rekao da radim svoj posao i da me ništa drugo ne zanima. I da su sa mnom kontaktirali iz SZS s tim predlogom, ja sam već rekao da to nisu realni predlozi sve dok sam na ovoj funkciji koju obavljam.

* 2004. UVEDENA FUNKCIJA POVERENIKA I NA TO MESTO IMENOVAN ŠABIĆ

* 2011. ŠABIĆ DOBIO JOŠ JEDAN MANDAT

* 2018. U DECEMBRU MU ISTIČE MANDAT I NE MOŽE VIŠE DA BUDE BIRAN ZA POVERENIKA

POTPUNO OČEKIVANO

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus smatra da je poziv Šabiću u SZS sasvim očekivan.

- Pogotovo imajući u vidu da se Šabić već pozicionirao kao ozbiljan kritičar vlasti bez obzira na funkciju koju obavlja, a mislim da ni on ne bi imao ništa protiv. Takođe, savezu je svakako potreban jedan takav čovek, koji ne pripada nijednoj stranci, pa ne bi imali problema među sobom - navodi Pejić i konstatuje da se u stvari radi o kopiranju ranijih modela, poput onog sa Jankovićem ili Koštunicom.

S druge strane, politički analitičar Dejan Vuk Stanković uveren je da Šabić nema liderske karakteristike i da bi teško mogao da utiče na razočarane glasače DOS, koji su se posle poraza Tadića politički pasivizirali.

- Jednostavno, on je relikt dosovskog vremena, koji može da pridobije samo već opredeljene birače - kaže Stanković.

Lider SZS Dragan Đilas nije odgovorio na naša pitanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (112)

Loading
Jovana

27.10.2018 06:02

Nikakva strategija njima nece pomoci posle svega sto je narod video i doziveo od svig njih koji su imali sansu , protracili je i nikada vise ni blizu vodecih pozicija u Srbiji.

Bilja

27.10.2018 06:03

Pa samo im jos on fali..

sesilija

27.10.2018 18:39

@Bilja - Имају ли мозга ова двојица?

Darko

27.10.2018 06:07

Sve sto je nama vazno onii bi da uniste.