Džon Ridli protiv filma "Prohujalo sa vihorom": HBO zabranio kultni film!

Autor:

Zabava

12.06.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon nešto više od godinu dana otkako je Holivud svečano obeležio 80 godina od njegove premijere, film "Prohujalo sa vihorom" privremeno je uklonjen sa filmske striming platforme HBO maks.

RepublikaFoto: youtube.com/ Warner Bros. Entertainment

Celu priču je pokrenuo Džon Ridli, scenarista filma "12 godina ropstva", u članku za Los Anđeles tajms i pozvao HBO maks da ukloni filmski klasik jer romantizuje horor ropstva i glorifikuje predratni život na američkom jugu.

Vest da je jedan od najuticajnijih striming kanala izbacio film sa svoje platforme reditelj Radoš Bajić komentariše za naš list:

- Mislim da je to praktično pokušaj revizije jednog kreativnog čina, jednog umetničkog opusa u filmskoj umetnosti. Ako bi se na taj način pristupalo, onda bi, verovatno, više od 50 odsto svetskog filmskog fonda trebalo da ide u bunker i da se nikada ne prikaže. Između ostalog, s obzirom na to da su u svojim pričama, dramaturgiji i porukama veličali laži svi, takozvani, partizanski filmovi, a u mnogima sam i ja u početku karijere igrao, trebalo bi da budu stavljeni u bunker zato što su nastali na osnovu laži, falsifikata i prevare - rekao je Radoš Bajić.

RepublikaFoto: Tanjug/N. MILOŠEVIĆ
Radoš Bajić

HBO maks, koji je na ovaj potez bio primoran i zbog protesta koji su usledili zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, nagovestio je i da će film vratiti, uz diskusiju o njegovom istorijskom kontekstu i prikazima ropstva.

- Svakako da sam snažno protiv svakog oblika rasizma i, između ostalog, duboko razumem i solidarišem se s jednim velikim buntom i protestom koji se desio u Americi zbog smrti čoveka, koji je praktično likvidiran na ulici od njihove policije. Rasizam je nešto najstrašnije što je čovečanstvo smislilo, ali ipak "Prohujalo s vihorom" je remek-delo svetske filmske baštine i ja ne opravdavam taj potez - naglašava Bajić.

"Prohujalo s vihorom" je remek-delo svetske filmske baštine

FIlmski klasik će najverovatnije ponovno biti dostupan gledaocima za nedelju dana, ali će dobiti uvod u kojem će, za sada neimenovan, ugledni afroamerički profesor objasniti istorijski kontekst filma, kako javlja Vašington post. Do tada, gledaoci HBO maks ostaće uskraćeni za film koji je od 13 Oskara, za koje je bio nominovan, osvojio osam, uključujući i Heti Makdanijel, prvu crnkinju koja je ovenčana Nagradom američke filmske akademije.

Na pitanje da li bi i čitaoci trebalo da budu uskraćeni za roman "Prohujalo sa vihorom" Margaret Mičel, dobitnice Pulicerove nagrade, koja je ovim jedinim romanom koji je objavila za života postavila etalon za generacije pisaca koji su se bavili američkim jugom, kako bele tako i crne boje kože, za naš časopis odgovara pisac Nikola Malović.

- Unutar borbe za američki demokratski presto Džordž Flojd neće biti jedina žrtva jer to mogu da postanu i knjige koje, u duhu tadašnjeg vremena, tretiraju temu koja je za crnački svet, posebno afroamerički, bolna do danas. Knjiga Margaret Mičel postala je najčitanija knjiga u Americi posle Biblije zato što na utemeljen način priča o tamnoj strani američke istorije i treba da ostane u policama neskrajnuta jer je odraz duha vremena - kaže Malović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading