RUSI PORUČUJU: Sirup od maslačka leči prehlade, a koren vraća snagu
Prava je riznica vitamina i minerala, leči čireve, snižava nivo holesterola, pročišćava krv, a efikasna je i kod bronhitisa.
Sa prolećem nam stiže i maslačak - riznica vitamina i minerala koja raste po livadama, travnjacima i baštama. Može se pronaći gotovo svuda, a svi njeni delovi, koren, stablo, listovi i cvet, lekoviti su.
Iako je donedavno korišćen prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga lekovita svojstva. Osim što pospešuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak pročišćava krv, snižava nivo holesterola, leči čireve, ekceme i kožne bolesti. Ova biljka se najčešće preporučuje dijabetičarima jer stabljika maslačka održava nivo šećera u krvi u granicama normale. Rusi od mladog lišća maslačka prave salatu koja podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija. Listovi maslačka sadrže vitamine A, C, D i vitamine B kompleksa, zatim gvožđe, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar.
Koren maslačka pročišćava i jača telo, pospešuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, Rusi koren koriste za lečenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.
Od cvetova maslačka pravi se sirup koji leči prehlade, bronhitis, upale desni.
Cvetovi ove biljke beru se od aprila do maja, listovi pre nego što maslačak počne da cveta, a koren se vadi u rano proleće.
RUSKI ČAJ OD MASLAČKA (za urinarne infekcije)
Potrebno:
- kašičica osušenih listova maslačka
- kašičica cvetova maslačka
- kašičica korena maslačka
Priprema: Pomešajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvetova i kašičicu korena maslačka, koji ste pre toga sitno iseckali. Sve sastojke stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Posle 20 minuta procedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dve, tri šoljice čaja.
SIRUP OD MASLAČKA (protiv bronhitisa)
Potrebno:
- 2 šoljice cvetova maslačka
- 2 litra vode
- kilogram meda
- sok od 2 limuna
Priprema: U dva litra vode prokuvajte dve šoljice cvetova maslačka, procedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuvajte na tihoj vatri neprestano mešajući dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva, tri puta u toku dana.
MED OD MASLAČKA
Potrebno (za tri tegle od po 450 gr):
- litar vode;
- 175 žutih cvetova maslačka
- dva limuna;
- 1.250 gr šećera
Priprema: Naberite otprilike 175 žutih cvetova maslačka, zalijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoje 24 sata. Drugi dan ih dobro iscedite, zalijte litrom vode i kuvajte na laganoj vatri jedan do dva sata, u zavisnosti od toga koliko dugo ste ih držali preko noći. Povremeno ih promešajte.
Još jednom ih dobro procedite, ubacite šećer i kuvajte još sat vremena. Smesa će najpre biti vrlo retka i peniće. Nakon sat vremena bi trebalo da postane gusta. Kada je dovoljno kuvana, dodajte jednu kašičicu vode i dva limuna isečena na kriške.
U ovoj fazi pripreme smesa će se opet razrediti, ali tako i treba da bude. Kuvajte još pola sata, dok se ponovo ne zgusne. Imajte na umu da će pravu gustoću i teksturu med dobiti tek kad se ohladi. Kada je gotovo, sipajte u tegle smesu i čvrsto zatvorite.
Konzumiranje meda od maslačka preporučuje se ujutru na prazan želudac sa zelenim čajem. Zbog ovog napitka, jetra će vam biti večno zahvalna. Ovaj med ukusan je i kao namaz na tost hlebu, pa ga nakon jutarnjeg čaja možete uvrstiti i u doručak.
PROLEĆNI NAPITAK ZA IMUNITET IZ RUSIJE
Potrebno:
- 50 g listova maslačka
- 50 g listova spanaća
- manja banana
- kriška avokada
- jabuka
- 2 kašike seckanih oraha
- 2 kašike soka od limuna
- kašika domaćeg meda
- kašika polenovog praha
- 2 dl vode
Priprema: Sve sastojke sipajte u blender ili multipraktik i dobro ih izmiksujte.
SALATA SA MASLAČKOM I KROMPIROM
Potrebno:
- 4 pune šake mladih listova maslačka (prethodno dobro očišćenih)
- kilogram kvalitetnog domaćeg krompira
- 1-2 čena belog luka
- maslinovo ulje
- jabukovo sirće
- himalajska so (može i morska kao zamena)
Priprema: Najpre skuvajte sav krompir u kori i gulite dok je još dovoljno vruć. Isecite ga na ravnomerne kocke i izručite u posudu u kojoj se već nalaze sveži listovi maslačka. Svemu dodajte iseckan luk, malo jabukovog sirćeta, maslinovog ulja i himalajske soli. Sve to odmah izmešajte, i to što bolje. Ovako pripremljena salata od listova maslačka i krompira može se služiti topla ili hladna.
RUSKA SUPA OD MASLAČKA (protiv prehlada)
Potrebno:
- 300 gr maslačka
- čaša narandžastog sočiva
- crni luk
- 4 čena belog luka
- 2 šargarepe
- koren peršuna
- malo celera
- lovorov list
- 2-3 krompira
- kašičicu narendanog đumbira (nije obavezno)
Priprema: Pre nego što počnete da pripremate supu od maslačka, važno je da ovu biljku potopite u hladnoj vodi da izgubi svoju gorčinu. Ostavite maslačak da prenoći. Za pripremu supe je neophodno da povrće isečete na sitne kocke. Zatim iseckajte maslačak i sve pržite na maslacu sa malo biljnog začina. Dodajte oprano sočivo i vodu, pa kuvajte dok se sočivo ne raskuva. Na kraju dodajte malo pavlake za kuvanje
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)