PRONAĐENO NAJSTARIJE VINO U TEČNOM OBLIKU! Napravljeno je pre oko 2.000 godina, a ostavljeno pored pogrebne urne

Autor:

Razonoda

19.06.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pronalazak ovog vina ne samo da pruža uvid u drevne tehnike proizvodnje i očuvanja, već i osvetljava kulturne i društvene aspekte života u starom Rimu i njegovim provincijama.

PRONAĐENO NAJSTARIJE VINO U TEČNOM OBLIKU! Napravljeno je pre oko 2.000 godina, a ostavljeno pored pogrebne urne

Foto: Shutterstock, Pixabay

Na jugu Španije, u gradu Karmona u pokrajini Andaluziji, arheolozi su otkrili najstarije vino ikada pronađeno, staro oko 2.000 godina. Ovo izuzetno otkriće obelodanjeno je 18. juna, prenosi londonski Gardijan. Vino, koje je crvenkasto-smeđe boje, svoje neobične karakteristike duguje hemijskim procesima koji su se odigrali tokom dva milenijuma, što je moglo uticati i na njegov potencijalno pun ukus.

Vino je otkriveno pored pogrebne urne koja je sadržala kremirane kosti jednog Rimljanina, što ukazuje na to da je možda korišćeno u pogrebnim ritualima ili kao deo pogrebnog dara. Stručnjaci sa Univerziteta u Kordobi analizirali su tečnost i zaključili da je reč o lokalnom vinu, koje je po ukusu slično šeriju, popularnom vinu koje se danas proizvodi u istoj regiji.

Ovo otkriće, objavljeno u prestižnom časopisu Journal of Archaeological Science, značajno je jer pomera granice naših saznanja o proizvodnji i očuvanju vina u drevnim civilizacijama. Pre ovog pronalaska, najstarije sačuvano vino u tečnom stanju bila je flaša vina pronađena 1867. godine u blizini nemačkog grada Spejera. To vino je otkriveno u staro-rimskom grobu i datirano je oko 325. godine nove ere.

Pronalazak ovog vina ne samo da pruža uvid u drevne tehnike proizvodnje i očuvanja vina, već i osvetljava kulturne i društvene aspekte života u starom Rimu i njegovim provincijama. Činjenica da je vino pronađeno u pogrebnom kontekstu sugeriše da je imalo značajnu ulogu u ritualima i ceremonijama, što dodatno potvrđuje važnost vina u svakodnevnom i duhovnom životu Rimljana.

Ovaj fascinantan pronalazak otvara vrata za dalja istraživanja i može dovesti do novih otkrića o istoriji vina i njegovom mestu u starim civilizacijama. Naučnici će nastaviti sa ispitivanjem ovog vina kako bi otkrili više o njegovom sastavu, načinu proizvodnje i mogućim hemijskim promenama koje su se dogodile tokom dva milenijuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading