NAJDUŽI NASELJENI MOST NA SVETU: Turisti ne veruju svojim očima kada ga vide! (VIDEO)

Autor: Aleksandar Novaković

Razonoda

25.06.2024

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni most u Erfurtu je dug 79 metara i decenijama je turistička atrakcija.

NAJDUŽI NASELJENI MOST NA SVETU: Turisti ne veruju svojim očima kada ga vide! (VIDEO)

Foto: shutterstock

Nemački trgovački most, poznat i pod nazivom Kramerbrucke, u Erfurtu, predstavlja jedinstvenu atrakciju koja svojom istorijom i dužinom od 79 metara pleni pažnju posetilaca širom sveta.

Istorija

Most u nemačkom gradu Erfurtu datira još iz 12. veka, kada je prvobitno bio konstruisan kao drvena konstrukcija preko Brajtstorma, pritoke reke Gere. Bezbednosni rizici izazvani mogućnošću požara doveli su do odluke da se drvena struktura zameni kamenom, međutim, ni to nije bilo dovoljno da se most zaštiti od požara koji je zahvatio ovaj deo grada.

Nakon požara, stanovnici okolnih kuća odlučili su da obnove i izgrade nove kuće sa obe strane mosta, čime je most postepeno postao okružen naseljem od 62 uske kuće, svaka sa tri sprata.

Naseljeni kvart

Danas, na Trgovačkom mostu, možemo videti raznovrsne prodavnice sa ručno rađenim suvenirima i antikvitetima u prizemlju, dok njihovi vlasnici žive na gornjim spratovima. Ono što čini ovaj kvart posebnim jeste činjenica da stanovnici ovih kuća nisu pokazali nameru da se odsele, već su generacijama verni ovom neobičnom mestu, uprkos mogućnostima da se nasele u drugim delovima grada.

Turistička atrakcija

Nemački trgovački most, danas predstavlja jedno od omiljenih mesta za posetu turistima koji putuju kroz Nemačku. Posetioci iznova i iznova posećuju ovaj most kako bi otkrili ručno rađene suvenire i antikvitete, čime doprinose očuvanju autentične atmosfere ovog istorijskog mesta.

Ovaj most predstavlja ne samo arhitektonsko čudo, već i živu istoriju koja se prenosi kroz generacije i čini ga nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje putovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading