OVO OBAVEZNO PROVERITE PRED POLAZAK NA LETOVANJE! Detaljan spisak svega što treba da uradite pre nego što krenete na put! Vraćanje sa granice je i te kako česta pojava!

Autor:

Razonoda

19.06.2024

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolje da pred polazak na letovanje proverite ovih nekoliko stvari, nego da vas vrate sa granice, što se, nažalost, često dešava.

OVO OBAVEZNO PROVERITE PRED POLAZAK NA LETOVANJE! Detaljan spisak svega što treba da uradite pre nego što krenete na put! Vraćanje sa granice je i te kako česta pojava!

Foto: shutterstock

Sutra počinje leto, a planovi za odmor već su spremni, pa je stoga vrlo važno da se pred put dobro pripremimo da se ne bismo suočavali s neprijatnim situacijama zbog kojih letovanje vrlo lako može i da nam propadne.

Spisak stvari koje pre puta treba da proverimo, istina, nije kratak, ali bolje odvojiti sat vremena, nekoliko dana pred put, nego da nas vraćaju s granice. Da, dobro ste pročitali, vraćanje sa granice je i te kako čest slučaj ako se ne ispoštuju određena pravila.

Upravo jednu takvu situaciju nedavno je imala porodica iz Srbije, koja se zaputila na letovanje u Grčku, kada su ih vratili s aerodroma. Prema njihovim rečima, krenuli su na Zakintos, ali kada su došli do pasoške kontrole, shvatili su da je njihovom detetu istekao pasoš, budući da se deci mlađoj od tri godine pasoš izdaje s rokom važenja od tri godine. Naravno, morali su da se vrate da bi po hitnom postupku izvadili pasoš, a odlazak na letovanje morali su sami da organizuju, budući da avion na Zakintos leti na svakih sedam do 10 dana.

Pored ovog, jako je važno da pre odlaska na put proverite i da li ste platili sve kazne, jer ukoliko niste, to može biti jedan od razloga zbog koga će vas vratiti s granice ili zadržati na istoj čak i po nekoliko sati.

Bez obzira na vrstu prekršaja ili iznos novčane kazne, neplaćena kazna po prekršajnom nalogu ili presudi Prekršajnog suda može biti osnov za izdavanje poternice. Policija može zabraniti izlazak iz zemlje samo ako je raspisana poternica zbog neodazivanja na sudske pozive, a poternica se može izdati i za neplaćenu polovinu prekršajnog naloga, a ako prva polovina nije plaćena, u roku od osam dana.

Kako biste izbegli ovu neprijatnu situaciju najbolje je da putem Registra neplaćenih novčanih kazni ( https://rnk.sipres.sud.rs/ ) proverite kako stoje stvari i to tako što ćete ukucati sledeće podatke: ime, prezime i JMBG.

SPISAK SVEGA ŠTO TREBA PROVERITI PRE PUTOVANJE 

* LIČNA KARTA 

Za ulazak u određene zemlje svi punoletni građani mogu koristiti samo ličnu kartu - iako mogu putovati i uz pasoš. To su: Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija. Maloletna lica preko 16 godina mogu takođe putovati uz pasoš ili ličnu kartu, dok je za decu do 16 godina neophodno poneti pasoš. Naravno, proveriti da lična karta kojim slučajem nije istekla!

* PASOŠ

Za sve ostale zemlje neophodno je poneti pasoš. Bitno je napomenuti da određene zemlje ne dopuštaju ulazak u njihovu zemlju ukoliko vaš pasoš ističe za manje od tri meseca, tako da se savetuje da proverite pravila ulaska u zemlju gde planirate putovanje. Ono što se takođe preporučuje jeste i da na vreme proverite termine za vađenje pasoša. Inače, termini za vađenje novog pasoša mogu se zakazati elektronski preko eUprave, gde je potrebno da kreirate svoj nalog, a ako se desi da su svi termini popunjeni, i ukoliko vam je termin za vađenje pasoša potreban hitno, po pasoš možete otići i u one policijske uprave koje nisu na ovom portalu.

* VIZA

Pre planiranja odlaska na odabranu destinaciju proverite i da li vam je neophodna viza. Za neka letovališta, kao što je npr. Egipat, neophodno je imati vizu za ulazak u zemlju. Ono na šta posebno treba obariti pažnja jeste i to da proverite koliko je dana potrebno da se viza izradi, koja je cena celog postupka, kao i šta je sve potrebno za istu.

* MEĐUNARODNA VOZAČKA DOZVOLA

Ukoliko putujete u zemlje regiona, ovaj dokument vam nije neophodan, ali nije loše da ga imamo, naročito ako se u obzir uzme da sama procedura izdavanja nije komplikovana, zahtev se podnosi Auto-moto savezu Srbije, a cela procedura traje svega nekoliko minuta.

* VOZAČKA I SAOBRAĆAJNA DOZVOLA

U slučaju da vam je stara vozačka dozvola istekla, možete sa sobom imati potvrdu o produžetku roka trajanja iste. Ipak, dešavalo se da pojedini putnici budu vraćeni s nekih granica (naročito s crnogorske i mađarske granice), pa se zato savetuje da pre polaska proverite rok trajanja ovog dokumenta da biste izbegli neprijatne situacije. Ukoliko na put idete sopstvenim vozilom, obavezno proverite da li ste poneli saobraćajnu dozvolu jer je to nešto što uvek traže na granici.

* SAGLASNOST RODITELJA

Ukoliko na put vodite dete od rođaka, prijatelja, ili ako vaše dete šaljete s nekim na letovanje, ono što obavezno morate imati jeste saglasnost roditelja za putovanje maloletnog lica. To je potrebno i onda kada dete putuje s jednim od roditelja, saglasnost drugog roditelja morate imati. Saglasnost mora biti overena kod javnog beležnika.

* ZA ONE KOJI VODE LJUBIMCA

Ako ste se odlučili da na put povedete i kućnog ljubimca (psa, mačku) i za njega će vam biti potrebna adekvatna dokumentacija, a to su:
* Pasoš
* Potvrda o zdravstvenom stanju ljubimca
* Titar test

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading