NE ZNAMO O ČEMU GOVORI: Bela kuća demantovala izjavu izraelskog premijera o isporukama američkog oružja

Autor:

Svet

18.06.2024

23:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nastavljamo da imamo konstruktivne razgovore sa Izraelcima"...

NE ZNAMO O ČEMU GOVORI: Bela kuća demantovala izjavu izraelskog premijera o isporukama američkog oružja

Foto: Tanjug/AP

Portparolka Bele kuće, Karin Žan Pjer, izjavila je danas da Bela kuća nije upoznata sa tvrdnjama izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u vezi sa navodnim dogovorom između američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i Izraela o otklanjanju "zastoja" u isporukama američkog oružja i municije Izraelu. Na konferenciji za štampu, kada su je pitali o Netanjahuovim tvrdnjama, Žan Pjer je rekla:

- Iskreno, mi zaista ne znamo o čemu on govori. Jednostavno ne znamo - prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na AP.

Žan Pjer je pojasnila da su SAD donele odluku o obustavi isporuka određenih tipova municije Izraelu i da su o tome već više puta razgovarali sa Izraelcima.

- Nastavljamo da imamo konstruktivne razgovore sa Izraelcima o obustavi te specifične pošiljke i nemamo nikakvih novih informacija o tome. Nema drugih zastoja. Sve ostalo se odvija prema planu - dodala je Žan Pjer.

(Tanjug)

Isporuka američkog oružja različitim zemljama, uključujući Izrael, je često predmet političkih odluka, strateških savezništava i međunarodnih sporazuma. Evo nekoliko ključnih tačaka koje objašnjavaju kako proces isporuke američkog oružja funkcioniše i šta ga može usporiti ili obustaviti:

Proces Isporuke

Zahtev i Odobrenje:

Saveznici kao što je Izrael podnose zahteve za nabavku američkog oružja. Ovi zahtevi se razmatraju od strane američkih agencija, uključujući Ministarstvo odbrane (Pentagon) i Državni sekretarijat.

Kongresni Nadzor:

Američki Kongres igra važnu ulogu u kontroli izvoza oružja. Kongres može pregledati i potencijalno blokirati velike prodaje oružja putem Rezolucija o neslaganju.

Sporazumi i Ugovori:

Isporuke su regulisane međunarodnim sporazumima, poput Foreign Military Sales (FMS) i Direct Commercial Sales (DCS) programa. Ugovori preciziraju vrste oružja, količine, cene i rokove isporuke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading