UBIO VIŠE UKRAJINSKIH VOJNIKA NEGO RUSI: Zelenski smenio čoveka sa KLJUČNE POZICIJE, trese se vojni vrh

Autor:

Svet

24.06.2024

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpukovnik Bohdan Krotevič rekao je da je podneo zvaničnu žalbu Državnom istražnom birou (SBI) u kojoj je pozvao na pokretanje istrage

UBIO VIŠE UKRAJINSKIH VOJNIKA NEGO RUSI: Zelenski smenio čoveka sa KLJUČNE POZICIJE, trese se vojni vrh

Foto: Ap photo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je zamenio komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnika Jurija Sodola, brigadnim generalom Andrijem Hnatovom.

Potpukovnik Bohdan Krotevič, jedan od komandanata Azovske brigade, rekao je da je podneo zvaničnu žalbu Državnom istražnom birou (SBI) u kojoj je pozvao na pokretanje istrage o jednom od generala, preneo je Kijev indipendent.

"Pisao sam SBI pozivajući na pokretanje istrage o jednom generalu, koji je, po mom mišljenju, ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general", napisao je on.

On nije naveo ime genarala, ali prema izvorima na koje se poziva Ukrajinska pravda, reč je o Sodolu.

Podsetimo, Zelenski je takkođe dao je odrešene ruke šefu ukrajinske garde da očisti redove od ljudi koji je diskredituju nakon što su dvojica oficira optužena za zaveru za ubistvo visokih zvaničnika.

Služba državne bezbednosti (SBU) saopštila je prošlog meseca da je uhapsila dvojicu pukovnika garde optuženih da su sarađivali sa Rusijom na planiranju ubistva Zelenskog i drugih zvaničnika, uključujući šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova.

Državna garda vrši obezbeđenje visokih službenika ukrajinske vlade.

Ubistvo Zelenskog je bilo zamišljeno kao "poklon" Vladimiru Putinu, ruskom predsedniku, koji je peti put inaugurisan u Kremlju prošlog meseca, saopštila je SBU.

Predstavljajući u ponedeljak osoblju pukovnika Oleksija Morozova, Zelenski je rekao da je njegov glavni cilj da osigura da se samo oni koji svoju budućnost vide u Ukrajini pridruže agenciji.

- I, naravno, služba mora biti očišćena od svakog ko nije na strani Ukrajine ili diskredituje službu državne straže - napisao je on na Telegramu.

Zelenski je otpustio Serhija Ruda u maju, dva dana nakon što je SBU privela zaposlene u agenciji za koje je rekla da su radili za rusku Federalnu službu bezbednosti i odavali poverljive informacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading