SA LJUBIMCEM NA MORE, MOŽE! Evo koliko će to da vas košta ovog leta

Autor:

Putovanja

18.06.2024

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Titar test košta oko 8.000 dinara, sertifikat oko 4.000 i nešto oko 2.000 dinara potvrda od veterinara.

SA LJUBIMCEM NA MORE, MOŽE! Evo koliko će to da vas košta ovog leta

Foto: pixabay.com

na odmor sa ljubimcem

Ukoliko vam odlazak na letovanje sa vašim psom zvuči kao dobra ideja i ono što ste oduvek želeli, čini se da je u današnje vreme tako nešto najlakše sprovesti, ipak postoji dokumentacija koja je za takva putovanja neophodna za vašeg ljubimca.

Informacije od značaja našle su se i na Fejsbuk grupi „Grčka info„, kada je Srpkinja Vanja upitala ostale korisnike šta je ono što joj je potrebno pre samog polaska na more sa psom.

„Ja imam pitanje, s obzirom da je neko pomenuo vođenje psa na more. Da li neko zna šta mi sve treba od dokumentacije za psa. U pitanju je rotvajler star skoro dve godine. Hvala unapred“, napisala je ona

Foto: Izvor: printscreen/Instagram/ flashforfloods

 

Pasoš, čip, vakcine i titar test – neophodni

Ono što je najvažnije da bi bezbedno i bez stresa stigli u Grčku, kao i u svaku drugu stranu državu jeste pre svega pasoš. Njega možete izvaditi samo ukoliko je vaš ljubimac čipovan i vakcinisan. Takođe, ono što je podjednako važno jeste da je vakcinisan i protiv besnila, a tu su i titar test – test na antitela besnila kod pasa, ipotvrda veterinara o zdravstvenom stanju ljubimca. Pored svega ovoga vaš ljubimac mora biti stariji od tri meseca.

Vađenje dokumentacije – minimum 90 dana ranije 

Sa sređivanjem dokumentacije je najbolje krenuti par meseci ranije, jer ukoliko sve ostavite za par dana pred more, može vam se desiti, baš kao i Vanji koja je planirala ove godine da svog psa povede sa sobom, nećete uspeti da krenete sa njim.

„Za titar test vam treba mesec dana nakon poslednje vakcine protiv besnila da se vadi krv kod vašeg veterinara. U roku od 21 dan dobijate rezultate i onda od veterinarske inspekcije dobijete overen sertifikat nakon tri meseca, tako da na vreme krenite da radite analizu. Pritom će vam trebati i potvrda veterinara, ne starija od 48 h da je pas zdrav. Prošle god me titar koštao oko 8.000 dinara, pa sertifikat oko 4.000 i nešto oko 2.000 dinara potvrda od veterinara. Titar sad radite i više ne“, napisala je detaljno jedna žena.

Pored pasoša, neophodnih testova i saveta da bez korpe i povoca ne kreću nigde, jedna članica grupe je skrenula pažnju na još jednu bitnu stvar i podatak koji mnogi zanemaruju:

„Jedan podsetnik, dakle 90 dana od rezultata možete dobiti papire za prelazak u EU. Ali ako se zakasni sa vakcinacijom protiv besnila ili se preskoči onda morate sve ponovo da radite računajući od poslednje primljene vakcine. Ovo kažem jer ima onih koji daju svake druge godine. Ako već imate Titar onda je bitno da svake godine isti dan eventualno dan ranije vakcinišete psa protiv besnila kako bi vam test važio ceo život.“

Putovanje autom ili avionom?

Iako je putovanje avionom komforno i u mnogim slučajevima jedina opcija putovanja može biti izuzetno komplikovano, posebno kada su u pitanju veće rase pasa.

Zato je preporuka da, ukoliko ste odlučili da ove godine na more idete sa vašim ljubimcem, razmislite o odlasku na more automobilom u neku od zemalja regiona. Ovakva putovanja takođe sa sobom nose obezbeđivanje neophodne opreme za automobil, kao i hrane, vode i svega potrebnog za vašeg ljubimca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading