"POLJSKA PODRŽAVA SRBIJU NA EVROPSKOM PUTU"! Tusk u obraćanju na srpskom jeziku poslao VAŽNE PORUKE za našu zemlju!

Autor:

Vesti

24.10.2024

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić: "Nikada niko ovako nije govorio srpski jezik od naših gostiju!"

"POLJSKA PODRŽAVA SRBIJU NA EVROPSKOM PUTU"! Tusk u obraćanju na srpskom jeziku poslao VAŽNE PORUKE za našu zemlju!

Foto: Printscreen/Pink

Poljski premijer Donald Tusk nastavio je zvaničnu posetu Srbiji, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Palati "Srbija".

Premijer Tusk i predsednik Vučić imali su tet-a-tet sastanak u 11.30, a zatim je održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Poljske, koje su predvodili Vučić i Tusk.

Obraćanje Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se poljskom prmeijeru Donaldu Tusku i naglasio da je u više navrata donosio ohrabrujuće poruke za našu zemlju.

- Sinoć i jutros sam imao čast da na ozbiljan i odgovoran način razgovaram sa poljskim oremijerom, jednim od najvažnijih lidera. Želim da se posebno zahvalim Tusku, jer je i kao predsednik Evropskog saveta dolazi u Beograd i tada doneo izuzetno ohrabrujuće poruke za Srbiju, da čuje stavove Srbije.

Danas je Poljska izuzetan partner za Srbiju, naši bilateralni odnosi su sve bolji, naša ekonomska razmena raste. Poljska nam je sada na 7, 8, 9. mestu. Naši biznismeni imaće susrete. Razgovarali smo i o svim političkim temama, o onome što Srbiju čeka na evropskom putu.

Foto: Printscreen/Pink

Aleksandar Vučić se obratio nakon sastanka sa poljskim premijerom

- Zamolio sam gospodina Tuska da nam pomogne i u sferi biotehnologija, biokampova, da počnemo da radimo zajedno. Mislim da Srbija ima znanja i da pomogne Poljskoj.

Razgovarali smo i o svim drugim temama i o tome šta Srbiju čeka na evropskom putu. I Micotakis i Tusk, osim što su najsnažniji premijeri, preneli su mi značajne poruke po pitanju članstva u EU i napretka Srbije. Znate koliki sam skeptik, otvorili su mi vidike i novu nadu da možemo u budućnosti da očekujemo drugačiji odnos.

- Ja sam zamolio Tuska da me sasluša pre svega po pitanju KiM, izneo mu činjenice. Zahvalan sam mu na tome što je želeo da čuje našu stranu. Govorili smo o globalnim pitanjima, o ratu na Bliskom istoku, Ukrajini.

 

 

Pošto je on kriv što ja nisam u Kazanju, neću da krijem premijer Tusk bi želeo punu usklađenost po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji. Želeo sam u toj ličnoj noti da kažem da sam zahvalan što ste ovde, ovo je za mene velika čast i nadam se da ovo nije poslednji put da ste tokom svog mandata u Srbiji.

Obraćanje Donalda Tuska

Poljski premijer obratio se na srpskom jeziku, nakon čega je dobio i ovacije. Predsednik Vučić je opazio: "Nikada niko ovako nije govorio srpski jezik od naših gostiju!"

- Poljska podržava evropski put Srbije, bez Srbije Evropska unija nije kompletna. Svesni smo ambicioznih planova koje Srbija ima. Za Poljsku su važni bilateralni odnosi sa Srbijom. Moj prijatelj Vučić mi je rekao da bi voleo da uskoro vidi ovaj region u EU - kazao je Tusk, na srpskom jeziku, zbog čega je dobio pohvalu predsednika Vučića, kao i aplauz prisutnih.

Foto: Printscreen/Pink

Donald Tusk govorio na srpskom jeziku u obraćanju

- Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje EU. Poljska delegacije je pod velikim utiskom kada je videla Beograd pod zastavama poljskim i srpskim. Još smo sinoć sa Micotakisom razgovarali o problemima vezanim za migraciju.

Želeo bih zaista da odam priznanje Srbiji u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini. Cenim naše međusobno razumevanje i podršku po tom pitanju, imamo poštovanja i razumevanja jedni za druge.

 Naš razgovor će pogodovati, doprineti nekoj monolitnijoj politicia. I Srbija i EU imaju isti interes. Proširenje EU mora da obuhvara i Srbiju, to jeste težak i mukotrpan proces. Ne postoje nesporazumi i problemi koje ne bsimo mogli da rešimo.

Poljska zaista govori bez ikakvih kompleksa, jedan je od ključnih lidera u EU. Svaki put kada dolazim u Beogrda, širim oči od oduševljenja kako se Beograd i Srbija razvija. Zaista ti iz srca čestitam za sve što si postigao. Imate sve razloge da budete ponosni. Taj srpski ponos nije samo pitanje emocija, nego je zasnovan na činjenicama i delima.


Poseta Srbiji

Nakon tet-a-tet sastanka i plenarnih sastanka dveju delegacija, usledilo je obraćanje.

Pre prijema u Palati "Srbija", Tusk se sastao sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, nakon čega je održana plenarna sednica delegacija vlada Srbije i Poljske.

Takođe, u Privrednoj komori Srbije, u saradnji sa Ministarstvom za državnu imovinu Republike Poljske, organizovan je Okrugli sto na temu potencijala saradnje dve zemlje u oblasti energetike, rudarstva i zelene transformacije.

Predsednik Vučić je u sredu uveče priredio večeru u čast premijera Tuska i premijera Grčke Kirijosa Micotakisa.

Vučić je poručio da mu je bila velika čast što je mogao da ugosti dvojicu premijera.

- Ovo je bila prilika da razmenimo mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Evropi, načinima za prevazilaženje zajedničkih izazova i mogućnostima za bolji život naših građana u zajedničkoj evropskoj kući - naveo je Vučić u objavi na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav", uz fotografiju sa Tuskom i Micotakisom.

Istakao je da je bio ponosan što predstavlja Srbiju, odgovornog i konstruktivnog partnera u izgradnji bolje budućnosti, ali i tradicionalno dobrog domaćina.

Tusk je u sredu popodne doputovao u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je premijer Miloš Vučević.

Tusk je više puta boravio u Srbiji kao predsednik Evropskog saveta.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Ivan

24.10.2024 12:45

Saradnja sa Poljskom se povecava.

Ljiljana

24.10.2024 12:45

Podrška za predsednika Aleksandra Vucica

Sanja

24.10.2024 12:46

Tusk umnogome može da pomogne evrointegracijama Srbije i on će to i radit

Uros

24.10.2024 12:46

Izjave nakon sastanka naglašavaju važnost stabilnih političkih i ekonomskih odnosa, potvrđujući zajedničku posvećenost saradnji dve zemlje.