ZASTRAŠUJUĆI RAZLOG ZAŠTO NE TREBA PITI VODU PRE SPAVANJA: "To je pretnja celokupnom zdravlju", upozoravaju stručnjaci

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je hidracija ključna, stručnjaci objašnjavaju na šta da obratite pažnju.

ZASTRAŠUJUĆI RAZLOG ZAŠTO NE TREBA PITI VODU PRE SPAVANJA: "To je pretnja celokupnom zdravlju", upozoravaju stručnjaci

Foto: shutterstock

Ashlei Hainsvorth iz Bed Kingdoma objasnila je da je važno ostati hidriran tokom dana, dok ispijanje previše vode, posebno pre spavanja, može poremetiti san i oslabiti imunološki sistem. Rekla je da unutrašnji sat tela kontroliše razne funkcije, uključujući i količinu tečnosti u telu.

- Hidracija ranije tokom dana ključna je kako biste osigurali da telo ima dovoljno vremena za obradu tečnost i smanji verovatnoću poremećaja tokom noći - kaže.

Ona je upozorila da pijenje puno vode pre spavanja uzrokuje da bubrezi proizvode više urina, što dovodi do češćih odlazaka u toalet. Ako biste poremetili vaš prirodni ciklus spavanja, to može dugoročno da našteti zdravlju.

Foto: Shutterstock

Zašto nije dobro piti previše vode?

Takođe je istaknuto da isprekidani san onemogućava dubok i okrepljujući san koji je neophodan za optimalno fizičko i mentalno zdravlje.

- Konstantni poremećaj ciklusa spavanja, posebno zbog čestih odlazaka u kupatilo tokom noći, nije samo smetnja – to je ozbiljna pretnja našem celokupnom zdravlju. To može dovesti do povećanog stresa, oslabljene kognitivne funkcije, oslabljenog imunološkog sistema, pa čak i povećanog rizika od hroničnih bolesti poput kardiovaskularnih problema i dijabetesa. Vreme je da damo prioritet odmoru. Započnite sa hidratacijom rano ujutro i održavajte ujednačen unos tokom dana. Na taj način, verovatno ćete osetiti potrebu da nadoknadite prekomernu količinu vode konzumacije kasnije uveče - naglašava ona.

Takođe, predlaže smanjenje unosa tečnosti u satima pre nego što je vreme za spavanje.

- Dva sata pre odlaska na spavanje postepeno smanjite unos tečnosti. To vašem telu daje dovoljno vremena da obradi tečnost, smanjujući rizik od poremećaja. Takođe je poželjno izbegavati bilo koju vrstu alkohola ili kofeina poput čaja, kafe i nekih gaziranih pića pre spavanja - prenosi Bristol Live .

- I kofein i alkohol mogu ometati san - upozorila je, piše "Miror".

- Ova pića deluju kao diuretici, povećavaju stvaranje urina. Preporučljivo je ograničiti njihovu konzumaciju, pogotovo u satima pre spavanja.

Istakla je važnost uspostavljanja poslednje rutine ispijanja vode kako bi se optimizovao san.

- Ključno je stvoriti rutinu hidratacije usklađenu s ritmom tela. Odmah reagujte na žeđ, pogotovo ranije tokom dana. To ujednačava unos i smanjuje preteranu konzumaciju pre spavanja. Nije samo stvar u tome koliko pijete, već kada i kako se to uklapa u vaš dan. Usvajanjem promišljene rutine možete poboljšati kvalitet sna i celokupno zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading