(VIDEO) Od najboljih prijatelja do zakletih neprijatelja: Kako je pukla tikva između Mila i Duška Kneževića?

Autor: blic.rs, Republika

Svet

13.01.2019

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Crnoj Gori izbio je skandal kada je objavljen snimak iz 2017. godine u kojem predsednik Atlas grupe Duško Knežević, za kojim je raspisana poternica, daje kovertu sa novcem bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću iz Demokratske partije socijalista (DPS) za potrebe izborne kampanje. Iz vladajuće stranke reagovali su izjavom da veruju da će "institucije sistema obaviti svoj posao na nezavisan, profesionalan i nepristrasan način", dok s druge strane Knežević tvrdi da premijer Milo Đukanović i njegovi klanovi hoće da mu otmu imovinu.

RepublikaFoto: instagram.com/dkatlas
Milo Đukanović i Duško Knežević

Knežević je ranije kazao da je jedan od najvećih donatora DPS-a u poslednjih 25 godina, pritom je i veliki zagovornik NATO integracija i crnogorske nezavisnosti, a o njemu se govori i kao o nekadašnjem dugogodišnjem velikom prijatelju Đukanovića.

Finansiranje DPS

Kako se tvrdi, predsednik Atlas grupe kazao je da je bivšem gradonačelniku Podgorice poslao 200 hiljada dolara za finansiranje kampanje DPS-a, ali da mu je on tražio da ih konvertuje u evre kako bi mogao da ih podeli aktivistima. Knežević tvrdi da je Stijepoviću novac poslat po dogovoru sa predsednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

 

 

Pad tajkuna

Nedaće Kneževića sa vlastima ne datiraju od nedavno, pre nekoliko godina počeo je "pad" jednog od najvažnijih biznismena Crne Gore. Kako je pisao crnogorski "Monitor" 2014, te godine u aprilu mesecu postalo je jasno zbog pisanja režimskih medija da nešto ne štima u odnosima između Kneževića i Đukanovića.

Tada se pisalo da je Knežević naredio da se poslovnica državne aviokompanije Montenegro erlajnsa iseli iz prostorija Atlas banke u Moskvi. 

Kako je zabeleženo, razlog tome jeste što je Knežević, navodno, bio nezadovoljan što se u avionima nacionalnog prevoznika više ne služi njegova voda Akva monta. Knežević je negirao tvrdnje da je to razlog, ali su posledice ipak bile tu: Montenegro erlajns je bio napustio prostorije u Moskvi, a Kneževićeva voda se više nije služila u avionima crnogorske aviokompanije.

 

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nikada nije pokrenuo istragu tim povodom.

Stijepović tvrdi da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata i da je Knežević uredno uzeo svoju proviziju.

 

 

- Nije istina da se radilo samo o konverziji 100.000 dolara. Po dogovoru sa Milom Đukanovićem, poslao sam Stijepoviću 200 hiljada dolara preko vozača, pa ih je on vratio posle dva dana tvrdeći da ne može dolare da iskoristi za rad na terenu u kampanji. Molio me je da ih konvertujem u evre da bi mogao da ih podeli svojim aktivistima - kazao je Knežević "Vijestima".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NE DIRAJTE PRVU FAMILIJU. DON’T TOUCH THE FIRST FAMILY..

A post shared by Dr Dusko D. Knezevic (@dkatlas) on Jan 8, 2019 at 7:43pm PST

On tvrdi da je nakon toga dao novac iz dva puta - u svojoj kući 97.500 evra, "a ostatak do 200.000 dolara takođe zamenjenih u evre je odneo vozač kasnije u kabinet Stijepovića u sedištu Glavnog grada".

 

Za šta terete Kneževića

Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za proneveru 1,9 miliona evra, a nezvanično ga označavaju šefom kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde evra. Izdat je nalog za njegovo hapšenje, a Specijlano državno tužilaštvo je tražilo i raspisivanje poternice dok su mediji objavili da je raspisana međunarodna poternica za Kneževićem. On je najpre negirao da je radio protivzakonito, ali da mu je navodno glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pretio i da pokušava na silu da ga dovede u vezu sa Demokratskim frontom i predmetom "državni udar".

"Milo laže"

Knežević je izjavio da mu nije jasno zašto "njegov školski drug Migo ne govori istinu".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RATHER INTERESTING TALK WITH MR KATNIĆ. SPECIAL STATE PROSECUTOR OF MONTENEGRO..??????

A post shared by Dr Dusko D. Knezevic (@dkatlas) on Jan 3, 2019 at 4:01pm PST

- Neka kaže koliko sam donirao novca za DPS, Glavni grad i predao njemu lično za vreme njegovog mandata gradonačelnika Podgorice. Neka kaže i šta sam mu rekao pred njegov put sa Đukanovićem u Latinsku Ameriku u decembru. Upozorio sam ga da ću, ukoliko budu nameravali da mi sruše sistem, brutalno reagovati i da povedu računa jer specijalni državni tužilac bez ikakvog osnova maltretira moje ljude i mene. Ako Migo (nadimak gradonačelnika Podgorice) neće da objavi detalje, onda ću morati ja. Bio je suviše siguran u tom momentu, nije bio uplašen kao kada su uhapšeni moji vozači i kada se afera desila. Valjda mu je nova pozicija u kabinetu Đukanovića davala snagu - rekao je Knežević o Stijepoviću, koji je danas deo kabineta crnogorskog premijera.

 

Veze Kneževića i Đukavića

RepublikaFoto: instagram.com/dkatlas

Atlas grupa je najveća finansijska grupa u Crnoj Gori koju čine desetine kompanija sa dalekosnežnim poslovnim interesom, uključujući banke i finansijske kompanije u Srbiji, Rusiji, Velikoj Britaniji i na Kipru. Duško Knežević je osnivač i predsednik Upravnog odbora korporacije Altlas grupa, koji je po svom priznanju rekao da je finansirao DPS. 

Kako bi opravdao svoje veze sa vrhom crnogorske vlasti, Knežević na profilima na Instagramu poslednjih nedelja postavlja fotografije sa uticajnim ljudima u Crnoj Gori, kao i sa Đukanovićem iz vremena kada su bili bliski. Neretko premijera i njegovo vođenje politike na društvenim mrežama upoređuje sa ozloglašenim bosovima iz poznatih filmova.

- Politika nije moje polje interesovanja, sem u delu kreiranja ambijenta za poslovanje. Mnogo krupnih odluka Vlade Crne Gore, počevši od uvođenja nemačke marke 1999. godine su moje delo na ovaj ili onaj način. Preko posla i generacijskih veza sam prijatelj sa više uticajnih ljudi u vladajućoj stranci. Nakon ovakvog napada na poslovni sistem Atlas Grupe očigledno je da iza njega stoji prva familija, odnosno delovi vlasti koji su u sprezi sa kriminalnim klanovima - rekao je Knežević za "Vijesti" i naveo da je Đukanović prekinuo komunikaciju sa njim "posle ulaska Centralne banke u dve moje banke".

Koliko su bile bliske veže između Kneževića i Đukanovića, govori i podatak da je u Srbiji 2005. godine prodao svoju Atlas banku Pireus banci, koja je nakon toga odobrila kredit od 1,5 miliona evra firmi "Kapital invest" Mila Đukanovića. Tim kreditom Đukanović je, prema medijskim napisima, postao i zakoniti akcionar bratovljeve Prve banke.

Afera "Telekom"

Duško Knežević je jedan i od glavnih aktera u korupcionaškoj privatizaciji Telekoma CG koja se desila 2005, zajedno sa sestrom Mila Đukanovića, Anom Kolarević. Afera Telekom pokrenuta kada je američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) tvrdila da je prilikom prodaje te državne kompanije Mađar Telekomu, 2005. godine, bilo korupcije. SEC je utvrdio da je Mađar Telekom podmitio više crnogorskih zvaničnika, njima bliske pojedince i članove uprave kompanije, sa ukupno 7,35 miliona evra.

Tokom prethodnih godina i vrednost imovine Atlas grupe u zemlji i inostranstvu, znatno je opala, a planirani projekti i firme su postepeno propadale.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GUYS FROM THE 90s... MOMCI IZ 90-tih..

A post shared by Dr Dusko D. Knezevic (@dkatlas) on Jan 5, 2019 at 9:10am PST

 

Problemi u 2011.

RepublikaFoto: youtube.com/in4snet

Biznismen je sa svojom Atlas grupom imao problema i 2011. kada je sprečena planirana privatizacija Fabrike elektroda u Plužinama. Nakon što se oglasio tadašnji premijer Igor Lukšić sa rečenicom da je to "prst u oko vladi", Knežević se povukao i akcije prodao ubrzo državnom fondu.

Takođe, Knežević je od crnogorske vlade pre nekoliko godina kupio i Vojno-medicinski centar Meljine, i istakao da će u njega uložiti 300 miliona evra. Ipak, nije sve išlo po planu, pa je Vladina Komisija za ekonomska pitanja 2014. odbila zahtev Atlas grupe za izmene Ugovora o kupoprodaji zdravstveno-turističkog centra u Meljinama i prolongiranje roka za investicije. Vlada je u aprilu 2016. godine dala saglasnost za raskid ugovora, nakon inicijative Skupštine opštine Herceg Novi, jer je od predviđenih 119 miliona evra uloženo samo tri. U oktobru prošle godine, Veće Apelacionog suda oduzeo je upravljačka prava vlasniku zbog opasnosti od otuđenja imovine i uništavanja dokumentacije.

 

"Pustili ga niz vodu"

Kada je 2014. godine počela spomenuta kampanja o Kneževiću u crnogorskim medijima, sagovornik "Monitora" rekao je tada da je izvesno da je Knežević u podeli plena, iz ugla Đukanovićeve klike, tokom vremena postao gramziv. 

Kao primer je dao mnoge nezavršene projekte, kao kada su pojedine evropske ambasade u Podgorici želele su da svoja predstavništva smeste u zgradu Atlas capital centra, ali je Knežević insistirao na ogromnim cenama zakupnine, što je rezultiralo njihovim odustajanjem.

Iako je tada izgledalo da će režim pustiti svog "omiljnog trgovca niz vodu", to se nije desilo sve dosad. Mnogi su previranja oko Kneževića upoređivali sa slučajem bivšeg predsednika Svetozara Marovića, kada se Đukanović obračunavao sa njegovim budvanskim klanom.

Dok su se Đukanoviću i Kneževiću putevi ukrštali vlasniku Atlas centra bolje je išlo, piše"Monitor", ali se čini kako nije više u milosti gospodara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading