RUSKI SENATOR PORUČIO EVROPI: Niste samostalni u odlučivanju

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

16.02.2020

23:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija nema ni snage, ni samostalnosti, ni odlučnosti u postupcima, ocenio je ruski senator Konstantin Kosačov. On je na taj način prokomentarisao obraćanje šefa diplomatije EU Đozepa Borelja na upravo završenoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY
Kosačov

Borelj je u Minhenu kritički govorio o spoljnopolitičkom potencijalu Unije, dodajući da Evropa ne može samo da komentariše i izražava zabrinutost, nego i da pokaže spremnost da deluje i da se privikne da govori „jezikom sile“.

Za sada, primećuje Kosačov, malo toga Evropi polazi za rukom u oblasti bezbednosti i regulisanja konflikata.

- Evropska unija nema ni snage, ni samostalnosti. I sve dok ona bude poslušno pratila svog starijeg brata (SAD), koji već drugi krug sankcija primenjuje protiv svojih evropskih partnera, njena snaga neće ići u korist Evrope i zajedničkih interesa, već u korist interesa Vašingtona - poručuje Kosačov na svom nalogu na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima - izjava Borelja ne bi izazvala reakciju, da Rusija i EU pod delovanjem podrazumevaju istu stvar - samostalnost i sposobnost da se pruži sopstveni doprinos u rešavanju zajedničkih problema.

 

 

- Ponekad je potrebno pokazati snagu i odlučnost. Na primer, kada su zemlje EU istupale kao garanti sporazuma između vlasti i opozicije 2014. godine u Kijevu, a zatim sramno reterirale, omogućivši prevrat i građanski rat koji je potom usledio. U tom trenutku je bila potrebna oštrina i to bi spasilo 13.000 života u Ukrajini - napisao je on.

Prema Kosačovu, odlučnije je trebalo delovati i kada su SAD jednostrano napustile dva ključna sporazuma - o iranskom nuklearnom programu i Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

- Isto važi i u slučaju kada su SAD blokirale realizaciju za Evropu toliko važnog projekta "Severni tok 2"- primetio je ruski političar.

- To ne znači da se Brisel, kada je potrebno pomno pratiti SAD, ne seća jezika sile. Naprotiv, protiv Rusije se već odavno samo taj jezik i koristi. Samo sankcije i pretnje, sa izuzetkom nekih pojedinačnih političara - zaključio je on.

U Minhenu je danas završena 56. Bezbednosna konferencija, a rusku delegaciju predvodio je šef diplomatije Sergej Lavrov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading