TRAMPOV ULTIMATUM SAVEZNICIMA U NATO: Ili platite, ili vas nećemo braniti

Autor: sputniknews.com

Svet

09.12.2017

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je zemljama koje ne plaćaju za svoje prisustvo u Severnoatlantskoj alijansi da ih SAD neće štititi od potencijalnih pretnji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Traži od članica NATO da dreše kesu: Donald Tramp

Kako je rekao, on je to direktno tražio od zemalja-članica tokom svoje poslednje posete štabu NATO-a, u suprotnom one nemaju šta da traže u Alijansi.

- Lepo sam im rekao, u slučaju da ne plaćaju članarinu, neće ih ni biti. Zbog toga sam kritikovan u medijima, kao da sam pregrub prema saveznicima. Međutim, oni su grubi prema nama ako nastave da ne plaćaju - upozorio je Tramp.

- Šta ako jedna zemlja koja ne plaća članarinu započne kavgu sa nekom drugom državom, recimo Rusijom? Ona odjednom postane agresivna, a mi smo automatski uvučeni u treći svetski rat - naveo je američki predsednik.

Tramp je dodao i da je nemačkoj kancelarki rekao da Nemačka mora da izdvoji više sredstava za budžet NATO-a, s obzirom na to da se u toj zemlji nalazi oko 40.000 američkih vojnika.

- Rekao sam joj: "Hajde, izdvojite malo više sredstava". Ona mi je, međutim, rekla da se to neće dopasti nemačkom narodu. Onda sam joj odgovorio:  "To se isto ne dopada ni američkom narodu" - zaključio je Tramp.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading