DA LI JE OVO ZNAK SKOROG RATA RUSIJE I NATO? Šojgu obelodanio najnoviju odluku Moskve

Autor:

Svet

05.03.2024

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đojgu je naveo da se vojnim okruzima dodeljuju odgovarajuće teritorije, uključujući nove regione

DA LI JE OVO ZNAK SKOROG RATA RUSIJE I NATO? Šojgu obelodanio najnoviju odluku Moskve

Foto: Shutterstock

U Rusiji su formirana dva nova vojna okruga zbog povećane pretnje Severnoatlantske vojne alijanse (NATO), izjavio je danas ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu.

On je naveo da su formirani Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

- U kontekstu jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja Alijanse ulaskom Finske, a u budućnosti i Švedske, preduzeli smo korake za jačanje grupa trupa na severozapadnom i zapadnom strateškom pravcu - rekao je Šojgu, a prenosi agencija RIA novosti.

Foto: Tanjug/AP

 

Naveo je da se vojnim okruzima dodeljuju odgovarajuće teritorije, uključujući nove regione, kako Moskva naziva delove Ukrajine čije je pripajanje proglasila. Prema njegovim rečima, to će znatno povećati efikasnost komandovanja i kontrole trupa i snaga.

- Nastavićemo da unapređujemo sastav i strukturu Oružanih snaga srazmerno novonastalim pretnjama vojnoj bezbednosti Ruske Federacije - naglasio je Šojgu.

U skladu sa ukazom predsednika Rusije od 26. februara, Zapadni vojni okrug je prestao da postoji, a umesto njega su stvorena dva nova – Lenjingradski i Moskovski.

Prema novoj vojno-administrativnoj podeli, Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast, delovi Ukrajine čije je pripajanje Rusija proglasila u septembru 2022. godine, postale su deo Južnog vojnog okruga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading