TRAMP OTVARA HOTEL U SEVERNOJ KOREJI?!

Autor:

Svet

11.06.2018

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo dva meseca ranije bilo je nemoguće i zamisliti da bi severnokorejski lider Kim Džong Un i šef Amerike Donald Tramp mogli jedan o drugom da kažu bilo šta, osim uvreda, međutim, sada je jasno da će njihov istorijski susret izmeniti sliku sveta, pa čak, kako stvari stoje, dovesti i do ogromnih američkih investicija u Severnu Koreju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

A jedan od najinteresantnijih investitora mogao bi da bude, ni manje ni više, nego šef Bele kuće, milijarder i čovek poznat po tome da širom sveta otvara svoje ekskluzivne hotele, kazina, stambene blokove i oblakodere. Da je takav scenario i te kako moguć, potvrdio je neposredno pre istorijskog samita dvojice moćnika i Čung In Mun, savetnik južnokorejskog lidera Mun Džae Ina, koji je učestvovao u diplomatskim naporima da se Tramp i Kim sastanu u Singapuru.

On nije isključio mogućnost ni da u Severnoj Koreji nakon susreta zanimljivog dvojca budu otvoreni i restorani brze hrane poput "Mekdonaldsa", a da na ulicama uobičajena bude slika ljudi koji ispijaju koka-kolu. To je dosad za zemlju u kojoj je sve američko smatrano zlom predstavljalo jeres, a njegova eventualna upotreba je podrazumevala nezamislive kazne.

Pompeo: Spremni smo da Kimu damo bezbednosne garancije koje su drugačije, jedinstvenije nego što je Amerika bila spremna da obezbedi ranije

- Severna Koreja želi da bude normalna zemlja i zato mislim da su i američki ulagači dobrodošli. Na primer, bilo bi prihvatljivo otvaranje "Mekdonalds" restorana i Trampovog hotela. Ipak, takve investicije nisu moguće bez ukidanja sankcija, koje su toj zemlji uvedene zbog kontroverznog nuklearnog programa - naglasio je Čung In, a njegove reči je potvrdio i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je u subotu sa Trampom stigao u Singapur, gde se šef SAD na ostrvu Sentosa sastaje s Kimom.

- Mi možemo da pomognemo u izgradnji severnokorejske infrastrukture. Njoj su potrebne ogromne količine struje, a Amerika može da pomogne i u prehrambenoj industriji - rekao je Pompeo optimistično, da bi kasnije dodao i kako je njegova zemlja spremna da pruži "jedinstvene" bezbednosne garancije Severnoj Koreji u zamenu za denuklearizaciju, a što ranije u Vašingtonu nije razmatrano.

- Spremni smo da preduzmemo bezbednosne garancije koje su drugačije, jedinstvene nego što je Amerika bila spremna da obezbedi ranije. Mislimo da je to i neophodno i prikladno - naglasio je Pompeo i time pokušao da ublaži raniju retoriku pojedinih zvaničnika iz SAD da Vašington nije spreman ni za kakve ustupke Severnoj Koreji.

Osim toga, podsetimo, Pjongjang je sumnjao i da mu Tramp sprema sličan scenario kao za Libiju 2011, te da je meta svakako Kimov režim. Zbog toga je taj lider i stigao u Singapur u nedelju pod ogromnim merama obezbeđenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Za Trampa iznenađenje tri dana pre rođendana

Američkom predsedniku Donaldu Trampu je delegacija singapurskog premijera Li Sjenlunga, s kojim se on sastao u toj ostrvskoj zemlji, pripremila iznenađenje povodom njegovog rođendana iako je on 14. juna. Tako mu je juče usred ručka sa Sjenlungom izneta raskošna voćna torta s jednom svećicom iako šef Bele kuće treba da napuni 72 godine. Tramp je oduševljeno pozdravio potez domaćina i zahvalio se singapurskom šefu vlade, posebno zbog činjenice što je njegova zemlja na tako poseban način organizovala istorijski susret.

Severnokorejci nisu znali za samit?

Zapadni mediji na sva usta su ovih dana brujali o tome da obični građani u Severnoj Koreji nisu imali pojma da njihov lider Kim Džong Un putuje u Singapur na istorijski susret sa šefom Bele kuće Donaldom Trampom, a da je to zato što mediji u toj zemlji uopšte nisu ni pominjali samit. Naime, kako se navodi, zvanični severnokorejski mediji su javili da dva lidera treba da se sastanu, ali nisu dali mnogo detalja, čak ni lokaciju ni datum susreta.

- Umesto toga, udarne vesti u Severnoj Koreji su zvučale potpuno uobičajeno, poput vesti da je Kim posetio restoran sa morskom hranom u Pjongjangu - navode zapadnjaci, međutim, kasnije je objavljeno da je na naslovnici dnevnika vladajuće partije tek juče čitav prostor posvećen susretu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading