ŠOKANTNI VELEOBRT! Britanci zatvaraju vrata Zelenskom: Potezi novog premijera "zamrzli" Kijev!

Autor: Republika

Svet

09.11.2022

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi premijer Velike Britanije Riši Sunak izbegava susret sa Volodimirom Zelenkim, a mediji na Ostrvu pišu i da će pomoć Ukrajini biti značajno manja.

ŠOKANTNI VELEOBRT! Britanci zatvaraju vrata Zelenskom: Potezi novog premijera "zamrzli" Kijev!

Foto: Tanjug/AP

Sunak izbegava Zelenskog? Ovako se u najkraćem može opisati to što se novi britanski premijer još nije video sa Zelenskim, što je veliki obrt jer je Britanija do sada bila uz Ameriku glavni saveznik Ukrajine.

- Riši Sunak je napravio pauzu da odluči u kojoj meri će zemlja podržati Ukrajinu u narednoj godini - rekao je Volodimir Olenčenko, specijalista za evropsku politiku i viši naučni saradnik Centra za evropske studije IMEMO RAS.

Britanski premijer nije došao u Kijev, a prema pisanju ukrajinskih medija, izbegava komunikaciju sa Zelenskim. Dejli mejl navodi da Sunak namerava da značajno smanji pomoć Ukrajini.

- Činjenica je da sada Evropska unija menja strukturu svoje pomoći Ukrajini. Ako je ranije bilo besplatno, sada, kako je najaviča šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, EU prelazi na formu kreditnog zajma. Sa takvom strukturom, dodeljuju se kamata, uslovi servisiranja kredita, potreba za nadoknadom, itd... S obzirom na to da su krediti najčešće ciljani, postavlja se pitanje izveštavanja. To su već više finansijski nego politički odnosi - rekao je Olenčenko.

Prema njegovim rečima, ako London nastavi da pruža besplatnu pomoć, onda će Britanija biti u lošijoj poziciji od Evropske unije.

- SAD, EU i Britanija se veoma pažljivo posmatraju, niko ne želi da bude u lošijoj poziciji - rekao je politikolog.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski se nekoliko puta sretao sa Džonsonom, dok je ovaj bio premijer

On je dodao da kreditni odnosi EU sa Ukrajinom takođe ukazuju na to da Evropa više ne smatra pomoć Kijevu nepokolebljivom.

- Niko ne želi da izgubi uložena sredstva - ni Evropska unija ni Velika Britanija - zaključio je Olenčenko.

Inače, Britanci su uz SAD najveći saveznik Ukrajine od početka rata. Nekadašnji premijer Boris Džonson se u nekoliko navrata sretao sa Zelenskim. London je Kijevu poslao gotovo deset paketa pomoći u oružju, koje se meri desetinama miliona dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading