NA REDU NOVI SVEDOCI: Danas se nastavlja suđenje Hašimu Tačiju i ostalim liderima tzv. OVK u Hagu

Autor:

Vesti

25.03.2024

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo je svedočio 49. svedok po redu, rođak žrtve koja je ubijena nakon što su je pripadnici tzv. OVK zarobili u operativnoj zoni Lab i zatvorili.

NA REDU NOVI SVEDOCI: Danas se nastavlja suđenje Hašimu Tačiju i ostalim liderima tzv. OVK u Hagu

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Suđenje protiv lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, nastavlja se pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji. Ova nedelja će biti posvećena svedočenju novih svedoka Tužilaštva, dok je prošle nedelje svedočilo četvoro svedoka.

Svedočenja prošle nedelje

Prvo je svedočio 49. svedok po redu, rođak žrtve koja je ubijena nakon što su je pripadnici tzv. OVK zarobili u operativnoj zoni Lab i zatvorili. Zatim je svedočio 50. svedok tužilaštva, Klod Kan, koji je radio u Evropskom centru za prava Roma u julu 1999. On je detaljno opisao kršenja ljudskih prava nad Romima na Kosovu i Metohiji. Nakon toga, svedok koji je 51. po redu je govorio o svom bratu, čiji su posmrtni ostaci nikad pronađeni nakon što su ga pripadnici tzv. OVK zarobili. Svedočenje 52. svedoka bilo je putem video-konferencijske veze. U pitanju je kosovski Albanac koji je bio zarobljen i zatvoren od strane pripadnika tzv. OVK zbog "saradnje" sa srpskim vlastima, a koji je istakao da i danas oseća posledice zarobljeništva.

Optužbe i optuženi

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, među kojima je najmanje 102 ubistva, protivpravna zatvaranja, mučenja u logorima na Kosovu i Metohiji, kao i na severu Albanije. Optuženi su u pritvoru od novembra 2020. godine, a suđenje je počelo 3. aprila prošle godine.

Nastavak suđenja

Ove nedelje, suđenje će se nastaviti četiri dana, od ponedeljka do četvrtka, kada se očekuje svedočenje novih svedoka tužilaštva. Očekuje se da će njihova svedočenja pružiti dodatne uvide u događaje koji su obuhvaćeni optužnicom, čime će se nastaviti proces utvrđivanja odgovornosti za zločine na Kosovu i Metohiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading