PROGRAM ZA E-FAKTURE: 6 najboljih za mala preduzeća

Autor:

Vesti

12.12.2022

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je poređenje najboljih usluga e-fakturisanja za mala preduzeća. Ističući ekonomična, korisna rešenja koja će vaš prelazak na e-fakture učiniti lakim i lakim.

PROGRAM ZA E-FAKTURE: 6 najboljih za mala preduzeća

Foto: https://e-invoices.online/

Pronađite najbolju opciju prije roka 1.1.2023.

Preduzeća imaju veliki broj alternativa za e-fakturisanje. Biranje onog koji savršeno odgovara vašoj kompaniji može biti teško sa toliko dostupnih opcija. Od ključne je važnosti da uporedite brojne karakteristike svakog softvera kako bismo vam pomogli da napravite idealan izbor. Na primjer, dok je neki softver prikladan za kompanije različitih veličina, drugi su prikladniji za mala preduzeća. Uz to neki softver je lakši za korišćenje od drugih. Naravno, treba razmisliti i o tome koliko će koštati svaka alternativa. Uradili smo analizu razlika između najvećih provajdera e-fakturisanja u Srbiji da bismo vam uštedeli vreme.

Iako izgleda da novi Zakon o elektronskom fakturisanju predstavlja novu poteškoću za preduzeća, e-fakturisanje znatno olakšava svakodnevno poslovanje. E-fakturisanje ima za cilj da unapredi administrativne i poslovne procese i obezbijedi kompanijama veću kontrolu nad njihovim fakturisanjem. Vlasnici preduzeća u Srbiji izrazili su zabrinutost u vezi sa uvođenjem e-fakturisanja jer se čini da nova regulativa od njih zahteva da kupuju novi, skupi softver kako bi bili u skladu. Međutim, u stvarnosti, većini firmi nisu potrebna skupa rešenja dizajnirana za veća preduzeća. Ako vam je potrebna samo dodatna osnovna mogućnost e-fakturisanja, ne bi trebalo da učite ili kupujete novi složeni sistem. Nekim korisnicama, kao paušalcima, nisu ni potrebne e-fakture.

Ovo poređenje se može koristiti za izbor među brojnim sistemima e-fakturisanja i odabir onog koji će vam najbolje odgovarati.

Najbolji programi za e-fakture za mala preduzeća

U Srbiji je e-fakturisanje postepeno usvajano tokom 2022. godine. Za to vreme smo mogli da posmatramo koje usluge e-fakturisanja su najpopularnije i koje koriste srpski biznisi. Sastavili smo analizu usluga svakog provajdera na osnovu brojnih podataka.

Prva stvar koju ćete videti je poređenje usluga koje se nude u tabeli. Detaljnije objašnjenje svake usluge i njenih jedinstvenih karakteristika možete pročitati dalje u postu.

Foto: e-faktura

 

Osnovne operacije e-fakturisanja uključene su u svaku od navedenih usluga (izrada, slanje, arhiviranje i prijem zakonski usklađenih e-faktura). Svi oni takođe pružaju tehničku pomoć i mobilni pristup.

6 najboljih programa za e-fakture za mala preduzeća u Srbiji su:

Foto: e-faktura

 

e-Invoices Online

e-Invoices Online je sveobuhvatni program za e-fakture koji je usaglašen sa zakonom. Servis nudi dodatne funkcije za automatizaciju izrade e-faktura pored osnovne funkcionalnosti e-faktura (generisanje e-faktura, slanje u SEF, prijem i arhiviranje).

Fokus e-Invoices Online je efikasno e-fakturisanje. Kroz svoje veb e-fakturisanje, malim preduzećima se omogućava jednostavno, ali potpuno e-fakturisanje. Ukoliko imate mali broj faktura, možete koristiti e-Invoices Online FREE paket za kreiranje do 5 e-faktura besplatno svakog meseca. Na ovaj način korisnici mogu kreirati i slati e-fakture besplatno, ali brže i lakše nego putem SEF-a. 

Program može takođe uspostaviti digitalnu vezu sa vašim računovođom ili čak dati vašem računovođi mogućnost da pravi vaše e-fakture za vas bez dodatnih troškova.

Zbog automatskog popunjavanja informacija, uvezenog registra artikala i funkcija automatskog obračuna PDV-a, kreiranje e-fakture je brzo sa e-Invoices Online. Preduzeća mogu da testiraju ove mogućnosti korišćenjem besplatne demo verzije e-Invoices Online gdje nije potrebna registracija.

Preduzeća mogu da podnose elektronske fakture vladi u poreske svrhe, kao i direktno svim drugim preduzećima širom sveta preko Peppol mreže zahvaljujući e-Invoices Online vezama sa SEF i Peppol mrežama. Pomoću e-Invoices Online takođe možete da šaljete fakture CRF-u.

e-Invoices Online nudi dodatnu uslugu, posebno za preduzeća koja imaju problema sa povezivanjem e-faktura sa svojim ERP-om, zbog zastarelih ERP-ova ili nema pristupa autoru koda.

Veb stranica e-Invoices Online sadrži informacije o svakom paketu cena. FREE paket je odličan besplatni servis za e-fakturisanje za preduzeća sa malim brojem faktura. Korisnici e-Invoices Online mogu da kreiraju i primaju e-fakture bilo kojom brzinom koja im je potrebna, nakon što odaberu fiksni kapacitet skladištenja koji zadovoljava njihove potrebe. Korisnici imaju mogućnost plaćanja troška mesečno ili godišnje, s tim što godišnje plaćanje nudi popust.

Prednosti     

✅ Besplatno e-fakturisanje u sklopu FREE paketa

Sposobnost povezivanja sa vašim već postojećim softverom 

✅ Omogućava računovođama lako upravljanje i kreiranje e-faktura za klijente

✅ 15 godina iskustva u fakturisanju

✅ Više preduzeća sa jednim nalogom

✅ Pošaljite e-fakture na SEF jednim klikom

Mane

❌ Najmanji paket nema integraciju sa ERP-om

Sistem elektronskih faktura (eFaktura)

Preduzeća mogu da kreiraju i šalju elektronske račune SEF-u preko programa eFaktura koji vodi Vlada Srbije. SEF je dostupan svima i besplatan je. Da biste napravili e-fakture sa eFaktura sistemom, ručno unosite sve podatke. E-faktura se zatim šalje na SEF portal. Korisnici mogu besplatno isprobati SEF demo.

Prednosti     

✅ Potpuno besplatno

Mane

❌ Morate kreirati jednu po jednu fakturu

❌ Integracija ERP-a nije moguća

Banqup

Banqup kombinuje e-fakturisanje, plaćanja i upravljanje dokumentima u jedno rešenje fokusirano na računovodstvo. Cilj servisa je da vlasnicima malih preduzeća olakša vođenje knjigovodstvene dokumentacije. Pored toga, Banqup uspostavlja virtuelnu vezu između preduzeća i računovođa.

Specifične računovodstvene funkcije Banqup-a su njegova prepoznatljiva karakteristika. Korisnici imaju opciju da koriste Banqup da se povežu sa sopstvenim računovođom ili da imaju računovođu koju Banqup preporuči iz svog imenika. Korišćenje Banqup-a omogućava računovođi da obrađuje računovodstvene dokumente čim stignu, a ne da ih prikuplja sve odjednom svakog kvartala ili godine. Banqup pruža niz funkcija za pojednostavljenje računovodstva pored skladištenja i razmene dokumenata sa vašim računovođom. Jedan takav alat je OCR mogućnost koja pretvara papirne račune u digitalni format.

Broj e-faktura koje možete da šaljete godišnje ograničen je različitim ponuđenim paketima cena. Pružaju širok izbor paketa, u rasponu od 50 do 5000 faktura godišnje. Paket od 50 e-faktura godišnje, može se koristiti kao besplatna probna verzija, iako ima ograničene funkcionalnosti.

Prednosti     

✅ Nudi usluge konkretno za računovođe

✅ Deljenje dokumenata sa Vašim računovođom online

✅ Dodatne korisne funkcionalnosti za računovođe

Mane

❌ Ograničen broj faktura godišnje

❌ Ugovorna obaveza od 12 meseci

Minimax

Kompletan računovodstveni alat pod nazivom Minimax olakšava firmama da nadgledaju i sprovode svoje računovodstvene procedure na mreži. Njihova usluga je dizajnirana i za preduzeća i za računovođe, jer ne samo da uspostavlja digitalni kanal između njih, već i digitalizuje i automatizuje značajan deo rutinskih računovodstvenih zadataka, poboljšavajući produktivnost računovođa i pojednostavljujući upravljanje računima, a istovremeno dajući preduzećima mogućnost da lako upravljaju većim deo njihovog računovodstva sami.

Razlika između Banqup-a i Minimax-a je u tome što Minimax nudi složenije usluge u celini i veći izbor računovodstvenih usluga od Banqup-a. Slično Banqup-u, Minimax daje potrošačima mogućnost interakcije i lociranja računovođe na mreži. Minimax servis omogućava korisnicima i pripremu papira za osnovna sredstva, radne naloge, službena putovanja, blagajničko poslovanje i drugo, pored davanja e-faktura.

Minimax nudi različite pakete. U zavisnosti od toga da li ste startup, neprofitna organizacija, računovođa ili preduzeće, imaju različite stope. Postoje 4 dostupna paketa u svakoj od ovih kategorija, i oni se razlikuju jedan od drugog u smislu mogućnosti kojima svaki paket može pristupiti. Isti broj računa (500) je uključen u svaki od 4 paketa, a svaki je dizajniran za jednog korisnika. Dodatni korisnici i fakture se mogu kreirati uz dodatnu cenu. Minimax nudi mesečne ili godišnje opcije plaćanja, pri čemu godišnji plan košta manje svakog meseca od mesečnog plana, slično kao kod e-Invoices Online.

Prednosti     

✅ Nudi usluge konkretno za računovđe

✅ Mnoge dodatne računovodstvene funkcije 

✅ Mogućnost kontrole računovodstva više klijentskih organizacija sa jednog naloga 

Mane

❌ Ograničen broj e-faktura mesečno, doplata za dodatne e-fakture posle 501. fakture

❌ Doplata za dodatne istovremene korisnike, posle prvog

eKompanija

Program eKompanija korisnicima omogućava transparentan uvid u različite važne procese kompanije, kao što je e-fakturisanje. Servis omogućava ručnu izradu i izdavanje e-računa, kao i brzo sastavljanje različitih izveštaja u vezi sa e-računima. Pored upravljanja e-fakturama, eKompanija nudi i uvid u prethodne bankovne transakcije i inventar vašeg poslovanja.

Usluga uključuje neke dodatne mogućnosti upravljanja poslovanjem zajedno sa osnovnom funkcijom e-fakturisanja. Korisnici mogu da prate svoje nivoe zaliha, kao i cenovnike kompanije, sve u jednom programu. Korisnici ručno unose podatke u svoj elegantni interfejs da bi napravili e-fakture.

Korisnici eKompanije mogu birati između 3 cjenovna nivoa. Cene i funkcionalnosti koje su uključene u svaki paket možete pronaći na njihovoj veb stranici. Međutim, imajte na umu da u cenovniku nije naveden broj e-faktura koje možete poslati ili primiti koristeći uslugu. Ako ste zainteresovani za usluge kompanije, treba da stupite u kontakt sa njima i raspitate se o ovome. Softver može da koristi samo 1, 2 ili najviše 5 osoba, u zavisnosti od paketa. Nakon 5 korisnika, svaki dodatni korisnik dodaje 1.173 DIN na mesečnu cenu.

Prednosti     

✅ Korisno za preduzeća bez ERP koje i dalje žele praćenje e-faktura, plaćanja i zaliha digitalno 

✅ Moderni UI

Mane

❌ Nema vezu sa Peppol-om

❌ Integracija ERP-a nije moguća

❌ Nepoznat broj faktura

Moj-eRačun

Moj-eRačun omogućava korisnicima da razmenjuju elektronske papire i račune. Usluga omogućava razmenu informacija koje su u standardizovanom formatu. Dakle, može da šalje i e-fakture, pošto su e-fakture samo podaci prikupljeni u definisanom formatu.

Servis Moj e-Račun omogućava korisnicima da šalju i primaju e-račune, ali im ne dozvoljava da kreiraju e-fakture tako brzo ili jednostavno kao što to mogu sa konkurentskim servisima. To je zbog činjenice da Moj-eRačun dozvoljava samo ručni unos podataka.

Moj-eRačun ne sadrži informacije o cenama na njihovoj veb stranici. Morate razgovarati sa njihovim prodajnim timom i pružiti informacije o zahtevima vaše kompanije za fakturisanje da biste dobili procenu.

Šta treba uzeti u obzir pri izboru dobavljača e-fakturisanja

Postoji nekoliko faktora koje ćete želeti da imate na umu dok tražite najbolji softver za e-fakturisanje za svoju kompaniju. Prvo razmislite o karakteristikama koje su vam najvažnije. Da li tražite rešenje koje može da funkcioniše sa računovodstvenim programom koji već imate? Da li vam je potreban softver koji će arhivirati sve vaše elektronske fakture za vas? Da li je za vas ključno da svoje e-fakture direktno delite sa svojim računovođom? Nakon što ste identifikovali svoje prioritete, vreme je da detaljnije ispitate cene. Dok neki programi e-fakturisanja naplaćuju po fakturi, drugi imaju mesečnu ili godišnju pretplatu. Pored toga, neki sistemi naplaćuju naknadu za skladišni prostor, dok drugi naplaćuju naknadu za određeni broj elektronskih faktura. Izaberite strategiju određivanja cena koja najbolje zadovoljava vaše poslovne potrebe i budžet. Pre donošenja konačne odluke, ne zaboravite da pregledate onlajn recenzije. Možete odabrati najbolje rešenje za e-fakturisanje za svoje poslovanje tako što ćete pitati druge kompanije o njihovim iskustvima sa različitim opcijama.

Prednosti 

✅ Dobro za integraciju sa postojećim softverom za fakturisanje, pošto je specializovan za slanje

Mane

❌ Samo ručno kreiranje e-faktura

Zaključci analize

U ovoj analizi pogledali smo koje su najbolje usluge e-fakturisanja koje mala preduzeća u Srbiji mogu da koriste, upoređujući njihove karakteristike, kao i njihove prednosti i mane.

Na osnovu našeg istraživanja, sada možemo da konstatujemo da je e-Invoices Online najbolja usluga e-fakturisanja za mala preduzeća, jer pružaju pouzdanu i sveobuhvatnu uslugu

e-fakturisanja, kao i nude različite načine za povezivanje vaših postojećih sistema sa e-fakturisanjem.

SEF/eFaktura mogu da koriste preduzeća sa veoma ograničenim potrebama za e-fakturama da ručno generišu nekoliko e-faktura koje su im potrebne svake godine. eKompanija je od pomoći preduzećima kojima je potreban dodatni nadzor nad svojim zalihama i transakcijama. Za računovodstvo, Minimax i Banqup su korisni. Moj-eRačun je namenjen proizvođačima ERP softvera, ali omogućava ručno kreiranje e-faktura.

Kako smo sproveli analizu

Ispitali smo sve gore navedene usluge koje su dostupne, na širokom spektru varijabli kako bismo identifikovali najbolje usluge e-fakturisanja u Srbiji za mala preduzeća. Uzeli smo u obzir funkcije kao što su mogućnost povezivanja sa SEF-om i Peppol-om, sposobnost ERP integracije, prisustvo osnovnih funkcija e-fakturisanja, dodatne funkcije, korisnička podrška i još mnogo toga. Uz karakteristike, takođe smo razmotrili cenu, zadovoljstvo korisnika, reputaciju i upotrebljivost. Izabrali smo po jedan paket od svakog provajdera koji je bio dovoljno sličan da omogući čitaocima da lako uporede cijene za različite usluge. Međutim, mnogi provajderi usluga nude više od jednog paketa koji je korišćen za analizu.

Pet gore navedenih usluga izdvojilo se kao najkorisnije opcije e-fakturisanja nakon poređenja svih zapaženih srpskih provajdera e-fakturisanja na osnovu ovih kriterijuma.

Ako imate bilo kakva pitanja o elektronskom fakturisanju, možete pročitati ovu listu najčešćih pitanja o elektronskom fakturisanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading