"TREĆA POBEDA ZAREDOM, TO MOŽEMO SAMO MI": Plenković sijao od zadovoljstva posle rezultata parlamentarnih izbora u Hrvatskoj

Autor:

Svet

18.04.2024

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok iz HDZ najavljuju brzo formiranje nove vlade, iz SDP poručuju da bi to moglo trajati danima, nedeljama i mesecima

"TREĆA POBEDA ZAREDOM, TO MOŽEMO SAMO MI": Plenković sijao od zadovoljstva posle rezultata parlamentarnih izbora u Hrvatskoj

Foto: Printscreen/Twitter

Predsednik HDZ i aktuelni hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas da će vrlo skoro biti poznato sa kim će ta stranka formirati novu parlamentarnu većinu.  

"Vrlo skoro ćete doznati s kim ćemo formirati novu većinu u Saboru RH. S nekim smo se kolegama čuli već u samoj izbornoj noći, razgovore nastavljamo danas. Sve ide dobro, pobednici će i u 3. mandatu predvoditi Vladu Hrvatske", napisao je Plenković na zvaničnoj Fejsbuk stranici HDZ-a.  

Osećaj je, kaže, odličan.  

"Treća pobeda zaredom i to uverljiva, to niko pre nas nije uspeo!... Jako smo zadovoljni, srušen je 'mit' da visoka izlaznost ne odgovara HDZ", poručio je Plenković.

Dok iz HDZ najavljuju brzo formiranje nove vlade, iz SDP poručuju da bi to moglo trajati danima, nedeljama i mesecima.  

HDZ je, prema još nepotpunim i nezvaničnim rezultatima izbora osvojio 61 mandat u saboru, pet manje u odnosu na izbore 2020., dok SDP, oko kojeg je okupljena koalicija Reke pravde, ima 42 mandata.  

Treća najjuticajnija stranka posle jučerašnjh izbora je Domovinski pokret, gradonačelnika Vukovara i bivšeg HDZ-ovca Ivana Penave, sa 14 osvojenih mandata, pa se opravdano smatra da će on biti "jezičak na vagi".

Most je, prema istim rezultatima DIP, osvojio 11, a Možemo! 10 mandata.  

Deo analitičara smatra da pregovori o formiranju nove vlade neće biti nimalo laki za HDZ, jer ni podrška celog Demokratskog pokreta nije dovoljna za parlamentarnu većinu od 76 poslanika, ali ne samo zato, već i zbog toga, što bi Plenković trebalo da pregovara sa Penavom, koji je svojevremeno HDZ napustio upravo zbog međusobnog sukobljavanja.

A, tu su, kažu, i ideološke razlike. Most i Možemo su upravo one stranke koje su se u kampanji i u izbornoj noći zarekle da sa HDZ-om pregovora nema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading