KONGRES U KINI: SI ĐINPING ODMAH POSLE CEDUNGA!

Autor: Tanjug

Svet

24.10.2017

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz zvuke Internacionale danas je u Pekingu završen 19. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, a misao lidera stranke i predsednika države Si Ðinpinga o komunizmu s kineskim karakteristikama za novi vek ušla je je u završni dokument ovog skupa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aktuelni kineski lider i šef kineskih komunista za koga zapadne agencije konstatuju da je postao najuticajniji i najmoćniji vladar nakon Mao Cedunga

Delegati, njih 2.287 iz svih krajeva Kine, koji su izabrani među 89 miliona članova Partije, su bez ijednog glasa protiv i bez uzdržanih usvojili rezoluciju u kojoj je navedeno da je Sijeva misao i ideja zauzela istorijsko mesto, a delegati se obavezali da će je slediti i razvijati na dugi rok, javio je izveštač Tanjuga.

- Ta je misao važan deo teorije socijalizma s kineskim karakteristikama - ocenjeno je u rezoluciji uz napomenu da će ona biti vodič za delovanje svih članova KPK, ali i kineskog naroda koji teži nacionalnom preporodu.

Nova era socijalizma

Kongres je ocenio i da je kineski socijalizam ušao u novu eru u kojoj su pođednako važni i ravnomerni razvoj svih regiona, ali i rastuće potrebe naroda koji želi da živi bolje.


Delegati su prihvatili izveštaj koji je u ime najvišeg organa partije podneo Si o 18. kongresu partije, a za sutra je najavljen izbor novih pet članova Centralnog komiteta KPK, odnosno biće saopštena imena pet čalnova koji će zauzeti mesto umesto sadašnjih pet od 25 članova tog tela.

Sutra će biti objavljeni i rezultata i glasanja za generalnog sekretara CK KPK, koji će bez sumnje ostati Si Ðinping.
RepublikaFoto: Tanjug/AP


Današnji dan na kongresu kineske Komunističke partije pratio je ogroman broj novinarskih ekipa iz celog sveta, dva sata su kolone novinara, snimatelja i fotoreportera ulazile u zgradu na Trgu Tjenanmen,da bi pratili obraćanje lidera partije i predšednika Kine Si Ðinpinga, koji je izneo svoje lične utiske o Kongresu i njegovim porukama.

- Ovaj kongres postavio je osnove za sigurnu i ubedljivu pobedu u izgradnji modernog i naprednog društva i omogućio da krenemo na putovanje ka izgradnji moderne socijalističke Kine. Postavili smo osnove za sveobuhvatni plan izgradnje socijalizma sa kineskim karakteristikama, velikog projekta partije za novu eru - rekao je Si Ðinping, praćen dugotrajnim aplauzom. 

Nakon toga Kongres je već po tradiciji završne uz zvuke Internacionale, a aktuelni kineski lider i šef kineskih komunista za koga zapadne agencije konstatuju da je postao najuticajniji i najmoćniji vladar nakon Mao Cedunga, je i zvanično objavio da je najviši skup kineskih komunista, koji se na kongresima okupljaju svakih pet godina, završen. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading