Tramp hoće više nuklearki od Putina, prozvao Rusiju i Kinu neprijateljima!

Autor:

Svet

31.01.2018

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp u svom prvom govoru o stanju nacije u Kapitol hilu, izneo je zastrašujuće zamisli i planove o jačanju nuklearnog arsenala Amerike!

Foto: Tanjug/AP

80 minuta držao govor: Donald Tramp

Tramp je u tradicionalnom godišnjem obraćanju u utorak uveče najavio modernizaciju i obnovu atomskog arsenala svoje države, koja već poseduje 6.800 bojevih glava, ali ipak kaska za Rusijom, koja ima 7.000 nuklearki. Stoga su analitičari ocenili da republikanac planira da pretekne ili bar dostigne ruskog predsednika Vladimira Putina uprkos potpisanom dogovoru dve države o denuklearizaciji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Republikanci bučno pozdravljali Trampa, a demokrate zviždale

- Nuklearni kapaciteti SAD moraju biti tako moćni da odvrate od bilo kakvog čina agresije. Možda će jednog dana doći čaroban trenutak kad će se zemlje sveta udružiti da bi eliminisale nuklearna oružja. Nažalost, još nismo do toga došli - rekao je on u 80-minutnom obraćanju pred republikancima, koji su njegove planove dočekali s ovacijama, dok su demokrate ćutke posmatrale lidera. Prethodno je rukovodstvo Severne Koreje nazvao "izopačenim", a Ruse i Kineze proglasio suparnicima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Melanija Tramp

- Otpadnički režimi, terorističke grupe i rivali, uključujući i Kinu i Rusiju, ugrožavaju naše interese, našu državu i naše vrednosti. Prošli mesec sam priznao Jerusalim za glavni grad Izraela. Desetine država su nedugo potom glasale protiv američkog suverenog prava da to učini. U 2016. s više od 20 milijardi dolara su naši poreski obveznici pomogli tim zemljama. Večeras zahtevam da ubuduće ta pomoć ide samo našim prijateljima, a ne neprijateljima Amerike - poručio je američki predsednik, dodajući da su lideri Irana korumpirani, a nuklearni sporazum koji je potpisao njegov prethodnik Barak Obama "užasan".

Istakao je i da su SAD uspele da zbrišu ISIS s lica zemlje, da je on odgovoran za stvaranje 2,4 miliona radnih mesta u poslednjih godinu dana, za porast plata i pohvalio se što je njegova administracija u jednoj godini ukinula više regulative nego sve druge administracije u istoriji. Zanimljivo je da je republikanac govor čitao s idiota, poštujući tako uputstva najbližih saradnika da i ne pomišlja na improvizaciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kušner i Ivanka

Uprkos čitanju pripremljenog teksta, njegove reči su šokirale javnost, koja je samo dan pre toga bila iznenađena novim američkim spiskom nepoželjnih Rusa, na kojem se našao i ceo Putinov tim. Tim povodom se ponovo oglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da je Vašington pokazao da je nepredvidljiv partner.

- Postoji mnogo kontradiktornosti i nepredvidivosti u koracima SAD. Odmrzavanje odnosa između Moskve i Vašingtona je u potpunom neslaganju sa trenutnim kontekstom rusko-američkih odnosa - podvukao je Peskov.

Melanija prekršila tradiciju: Sama stigla, sama sedela

Prva dama Melanija Tramp na Kapitol hil je stigla odvojeno od supruga, čime je prekršila dugogodišnju tradiciju. Ona se u belom "Diorovom" odelu i bluzi "Dolče i Gabana" pojavila na ceremoniji nekoliko minuta pre nego što je Tramp počeo govor, i to u pratnji svojih gostiju. Prilikom ulaska u salu doživela je ovacije, a sedela je u posebnom odeljku, između policajca iz Novog Meksika Rajana Holtesa i 12-godišnjeg Prestona Šarpa, "heroja koji su zadužili naciju".

Melanija se ipak pridružila suprugu u povratku kući, pa su se zajedno vozili u službenoj limuzini. Ovo je inače njeno prvo pojavljivanje pored Trampa još od 15. januara, a mediji spekulišu da je odsustvom bojkotovala supruga zbog navoda o njegovoj seks-aferi.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading