PAPA FRANJA PREKRŠIO TRADICIJU! Oprao stopala SAMO ženama, vernici ŠOKIRANI!

Autor:

Svet

28.03.2024

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od svog izbora, papa je ovu ceremoniju preneo van teritorije Vatikana i proslavio umivanjem stopala zatvorenika, izbeglica i osoba sa invaliditetom.

PAPA FRANJA PREKRŠIO TRADICIJU! Oprao stopala SAMO ženama, vernici ŠOKIRANI!

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama

Papa Franja je u četvrtak umio stopala 12 žena u zatvoru u Rimu tokom ceremonije koja je naglasila poniznost. Ovo je prvi put da je papa umio stopala samo ženama tokom ovog specijalnog godišnjeg obreda.

Osamdesetsedmogodišnji poglavar, koji je nedavno imao zdravstvene i pokretljivosti probleme, predvodio je ceremoniju u zatvoru Rebibbia u Rimu, umivši stopala svake od žena iz svog invalidskog kolica, mnoge od kojih su plakale dok je to činio. Obred umivanja stopala se obavlja u četvrtak pre Uskrsa i ima za cilj da imitira Isusovo umivanje stopala svojim učenicima noć pre nego što je umro.

Od svog izbora, papa je ovu ceremoniju preneo van teritorije Vatikana i proslavio umivanjem stopala zatvorenika, izbeglica i osoba sa invaliditetom. Tokom godina, Franja je umivao stopala ženama i muslimanima, ali je ovo prvi put da je ceremonija pranja uključivala samo žene, prenosi CNN.

Odluka da se preskoči homilija na Cvetnu nedelju iznenadila javnost

Papa Franja iznenada nije održao homiliju tokom mise na Cvetnu nedelju u Vatikanu prošle nedelje, iako je bio sposoban da predvodi službu i kasnije vozi oko u papamobilu. Služba je označila početak Vaskrsne nedelje, najsvetije nedelje u crkvenom kalendaru dok se hrišćani širom sveta pripremaju da proslave Uskrs, a njegova odluka da preskoči homiliju je iznenadila javnost. Poglavar je u poslednjih nekoliko nedelja imao pomoćnike koji su čitali nekoliko njegovih govora nakon što je imao problema sa zdravljem. Krajem februara primljen je u bolnicu na preglede. Tokom zimskih meseci, Franja se borio sa napadima bronhitisa, prehlade i gripa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading