TRAMP HTEO DA POBIJE RUSE! Od toga ga odgovorio MATIS!

Autor:

Svet

16.04.2018

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp hteo je da njegova vojska raketama tomahavk u noći između petka i subote gađa direktno ruske vojne baze u Siriji, gde su smešteni moćni PVO sistemi S-300 i S-400, ali ga je od toga odvratio sekretar odbrane Džejms Matis.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džejms Matis nurazumio Donald Trampa

To tvrdi američki list Volstrit žurnal, objavivši saznanje da je vojna komanda SAD krajem prošle nedelje imala tri opcije kada je u pitanju udar na sirijske mete da bi se kaznio predsednik te zemlje Bašar el Asad zbog navodnih napada hemijskim oružjem na sopstveni narod, a da je jedna od njih podrazumevala i kažnjavanje Asadovog saveznika - ruskog predsednika Vladimira Putina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Šef Pentagona Džejms Matis predložio je Trampu tri scenarija vojne operacije u Siriji. Prvi je predviđao napad na sirijske objekte koji imaju veze s hemijskim oružjem, drugi uništenje većeg broja ciljeva, uključujući sirijske komandne centre, a po trećem scenariju razmatrao se udar na Ruse. Tramp je insistirao na napadu na ruske i iranske objekte, ali je Matis uspeo da ga ubedi da napravi hibridni plan, koji je na kraju i bio realizovan - citira Volstrit žurnal reči neimenovanog američkog zvaničnika upućenog u kreiranje udara snaga SAD, Britanije i Francuske na sirijsko tlo, koji je u subotu izazvao neviđeni haos u svetu iako nije bilo žrtava i iako nije bio pogođen nijedan cilj osim tri sirijska centra u kojima se, kako Zapad tvrdi, proizvodi zabranjeno hemijsko oružje.

CNN o tri opcije koje Vašington ima za Siriju

 Borba da sirijski lider Bašar el Asad ode, što je i bila politika SAD u prvim godinama sirijskog rata i u toku vlasti Baraka Obame (CNN navodi kako su potezi administracije u poslednje vreme nejasni da li je to i dalje cilj ili samo kazna za Asada ako upotrebljava hemijsko oružje)
 Zaštita sirijskih civila u ratu, što podrazumeva stvaranje bezbednih zona za njih, ali se postavlja pitanje kako bi one funkcionisale
Trampova promena mišljenja o sirijskim izbeglicama s obzirom na to da je trenutno na snazi zabrana ulaska sirijskih izbeglica u SAD

I sama činjenica da je koalicija predvođena Amerikom izvela napad na Siriju, i to bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, ispalivši tako na suverenu državu čak 103 tomahavka, Ruska Federacija je to shvatila veoma ozbiljno.

Momentalnog odgovora nije bilo kako bi se izbegla katastrofa velikih razmera, ali su juče u vodama oko Turske primećeni gigantski ruski brodovi sa moćnim tenkovima, oklopnim vozilima, radarima i kamionima koji su se zaputili ka sirijskom tlu.

Britanski list Dejli mejl objavio je i fotografije plovila navodeći da je svet u iščekivanju ruskog odgovora, koji bi, sudeći prema izmeštanju razorne vojne tehnike na sirijsko tlo, mogao da bude veoma ozbiljan.

To se, inače, dogodilo samo dan nakon što je Putin upozorio Zapad da je akcija u Siriji bila nedopustiva, i to pre svega zbog činjenice da nije postojao nijedan validan dokaz da je Asadov režim upotrebio hemijsko oružje nad civilima.

- Bilo kakva nova akcija protiv te suverene zemlje izazvaće međunarodni haos - upozorio je Putin, koji je ranije, kao i veliki broj analitičara, tvrdio kako sirijski predsednik, koji je dobijao rat u svojoj zemlji protiv niza ekstremističkih i pobunjeničkih grupa, ne bi imao razloga da u takvoj situaciji koristi nervne agense u bitkama.

Lavrov: Odnosi Rusije i Zapada su lošiji nego u vreme Hladnog rata jer je tada barem postojala komunikacija

Juče se povodom najnovijih provokacija iz SAD oglasio i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je priznao da su odnosi njegove zemlje i Zapada lošiji nego u vreme Hladnog rata jer je tada postojala komunikacija.

- Tada nije bilo opsesije rusofobijom, što izgleda kao genocid sankcijama - naglasio je Lavrov i upozorio da bi čelnici sa zapada trebalo da shvate da je situacija veoma opasna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading