Naučnici iz Italije razvili test na koronu koji za 3 minuta otkriva rezultate!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

07.05.2020

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski naucnici napravili su jednostavan test za kontrolu infekcije koronavirusom koji se bazira na anlizi pljuvačke i daje rezultat u roku od 3 do 6 minuta o tome da li je testirani zaražen ili ne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Princip je sličan testu koji se koristi za utvrđivanje trudnoće - uzorak pljuvačke pomeša se sa reagensom i jedna linija znači da je test negativan, dve da je testirana osoba pozitivna na Kovid-19.

Sva italijanska štampa piše o ovom značajnom otkriću koje su napravili naučnici Univerziteta Insubrija. Ideja je potekla od mladog naučnika-istraživača Lorenca Acija, a realizovana je uz pomoć profesora biohemije Maura Fasana, dok je eksperiment koordinirala i naučni istraživač Ticijana Alberio.

Test je veoma važan za takozvanu Fazu 2 pandemije, kada će biti neophodno brzo i jednostavno kontrolisati veliki broj ljudi, recimo onih koji su zaposleni u fabrikama, u bolnicama ili u bilo kojoj situaciji kada treba kontrolisati da li su osobe pozitivne na Kovid-19.

U poređenju sa serološkim testom (baziran na nalazu krvi) ovaj test je visoko pouzdan, ali da bi novi test dobio licencu za široku upotrebu, i da mogli da ga koriste i ljudi kod kuće, na primer, potrebno je mnogo vremena.

Međutim, u slučaju da testiranje rade lekari, odobrenje za upotrebu može da se dobije u roku od 15 dana.

Laboratorija u kojoj je test urađen već je sklopila ugovor sa italijanskom kompanijom “NetrixLab”, koja će da preuzme industrijsku proizvodnju testa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading