AMERIKA SE SUOČAVA SA SVE KRHKIM SVETSKIM PORETKOM: Izveštaj obaveštajnih agencija otkriva ove detalje...

Autor:

Svet

11.03.2024

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izveštaj se uglavnom fokusirao na pretnje Kine i Rusije

AMERIKA SE SUOČAVA SA SVE KRHKIM SVETSKIM PORETKOM: Izveštaj obaveštajnih agencija otkriva ove detalje...

Foto: Profimedia

Američke obaveštajne agencije saopštile su danas da se zemlja suočava sa „sve krhkijim svetskim poretkom“, napetim konkurencijom velikih sila, transnacionalnim izazovima i regionalnim sukobima, navodi se u izveštaju koji je objavljen nakon što su čelnici agencija svedočili u američkom Senatu.

- Ambiciozna, ali zabrinuta Kina, konfrontirajuća Rusija, neke regionalne sile, kao što je Iran, i sposobniji nedržavni akteri menjaju dugogodišnja pravila međunarodnog sistema, kao i primat SAD u njemu - navode agencije u godišnjem izveštaju za 2024. "Procena pretnje američkog obaveštajnog komiteta".

Izveštaj se uglavnom fokusirao na pretnje Kine i Rusije, najvećih rivala Sjedinjenih Američkih Država, više od dve godine nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Kina pruža ekonomsku i bezbednosnu pomoć Rusiji dok ona vodi rat u Ukrajini, podržavajući rusku industrijsku bazu, navodi se u izveštaju.

- Trgovina između Kine i Rusije je u porastu od početka rata u Ukrajini, a (kineski) izvoz robe sa potencijalnom vojnom namenom porastao je više od tri puta od 2022. godine - navodi se u dokumentu.

Direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns pozvala je senatore da odobre veću vojnu pomoć Ukrajini. 

- Teško je zamisliti kako Ukrajina može da zadrži teritoriju koju je povratila od Rusije bez dodatne pomoći Vašingtona - navela je ona.

Hejns je istakla zabrinutost da bi sukob u Gazi između Izraela i Hamasa mogao da proširi globalnu nesigurnost. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading