DOK SE VELIKI SVAĐAJU MALI STRADAJU: Kina i Rusija stavile veto u SB UN na američku rezoluciju o prekidu vatre u Gazi (VIDEO)

Autor:

Svet

22.03.2024

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska će raditi na novoj rezoluciji UN o prekidu vatre u Gazi nakon veta Rusije i Kine na rezoluciju koju su predložile SAD.

DOK SE VELIKI SVAĐAJU MALI STRADAJU: Kina i Rusija stavile veto u SB UN na američku rezoluciju o prekidu vatre u Gazi (VIDEO)

Foto: Profimedia/Zuma Press

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije danas usvojio američki nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi.

Za rezoluciju glasalo je 11 članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina i Alžir bili protiv, a Gvajana uzdržana.

Rusija i Kina stavile su veto na nacrt rezolucije SAD koji je vezivao trenutni prekid vatre u Gazi sa oslobađanjem talaca koje drži Hamas, piše BBC.

Američka ambasadorka pri UN, Linda Tomas Grinfild, rekla je posle glasanja da Rusija i Kina nisu želele da glasaju za američku rezoluciju samo kako bi videle neuspeh SAD.

- Rusija je još jednom stavila politiku iznad napretka - rekla je ona, prenosi BBC.

U američkom predlogu rezolucije se navodi da je "neposredan i trajni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi imperativ" kako bi se zaštitili civili i omogućila humanitarna pomoć koja ce biti dostavljena za više od dva miliona izgladnelih Palestinaca.

Pre glasanja, ruski ambasador u UN, Vasilij Nebenzja, rekao je da Moskva podržava momentalni prekid vatre, ali je doveo u pitanje jezik rezolucije i optužio američkog državnog sekretara, Entonija Blinkena, i Tomas-Grinfild da "obmanjuju međunarodnu zajednicu" zbog političkih razloga, navodi AP.

Optužio je Sjedinjene Države da ništa ne čine da obuzdaju Izrael u Gazi i ismejao je Vašington što je govorio o prekidu vatre nakon što je "Gaza praktično zbrisana sa lica Zemlje".

- Posmatrali smo tipičan licemerni spektakl - rekao je on.

Nebenzja je rekao da bi rezolucija "osigurala nekažnjivost Izraela, čiji zločini nisu ni ocenjeni u nacrtu".

Francuska će raditi na novoj rezoluciji UN o prekidu vatre u Gazi nakon veta Rusije i Kine na rezoluciju koju su predložile SAD, izjavio je u petak francuski predsednik, Emanuel Makron, prenosi Rojters.

- Posle veta Rusije i Kine pre nekoliko minuta, nastavićemo rad na osnovu francuskog nacrta rezolucije u Savetu bezbednosti i raditi sa našim američkim, evropskim i arapskim partnerima na postizanju sporazuma - rekao je Makron na kraju samit lidera EU u Briselu.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da je započelo izradu rezolucije sa diplomatama, rekavši da će podneti nacrt ako američka rezolucija ne prođe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading