FRANCUZI SPREMNI DA POŠALJU VOJNIKE U UKRAJINU: Čeka ih PET scenarija sukoba sa Rusima, a ovo je NAJGORI!

Autor:

Svet

28.03.2024

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Emanuel Makron već je nekoliko puta iritirao građane, ali i Evropu izjavama da je spreman da pošalje "ljudsku" podršku Ukrajini

FRANCUZI SPREMNI DA POŠALJU VOJNIKE U UKRAJINU: Čeka ih PET scenarija sukoba sa Rusima, a ovo je NAJGORI!

Foto: Tanjug/AP

Francuzi ne žele rat sa Rusima u Ukrajini. Niko od njih. 

Naročito posle izjave Dmitrija Medvedeva da mogu da dođu na front, ali da će se svako od njih vratiti kući u kovčegu.

Međutim, predsednik Francuske Emanuel Makron tera svoju priču i ne haje mnogo za upozorenja da bi to mogao da bude njegov Vaterlo.

Francuska vojna prisutnost u Ukrajini, ako do nje dođe, mogla bi da bude u obliku jednog od pet različitih scenarija.

O ovome piše francuski list Le Figaro, prema kojem najmanje dve od tih opcija uključuju direktan sukob s ruskom vojskom i de facto objavu rata.

"Postoje tri pitanja: Šta će predsednik reći kada se francuski vojnici vrate kući u kovčezima? Hoće li Francuska biti spremna da odgovori za smrt svojih vojnika? Hoće li Sjedinjene Američke Države dopustiti Francuzima da sami idu u bitku?"— citira Le Figaro svoje izvore u vojnim krugovima.

"Najbezopasnija" opcija za francusku prisutnost u Ukrajini bila bi izgradnja "zajedničkih" fabrika oružja. Takve su namere najavili britanski BAE Systems i nemački div Rheinmetall.

"Francuske kompanije će uspostaviti partnerstva s ukrajinskim fabrikama za proizvodnju rezervnih delova u Ukrajini, možda čak i municije", rekao je francuski ministar odbrane Sebastian Lecornu za RMC.

"Veoma sumnjam u ovaj projekt. Troškovi osiguranja biće toliko visoki da će njegovo sprovođenje učiniti malo verovatnim", objašnjava penzionisani francuski general Fransoa Šovansi, sada stručnjak za geopolitiku.

Upozorava da će fabrike postati glavna meta ruske vojske, pa bi bilo opravdanije stvarati nove proizvodne pogone, barem na teritoriju zemalja NATO-a koje graniče s Ukrajinom.

Francuski predsednik strahuje od naglog rasta cena žitarica i širenja sukoba na Moldaviju ako luka Odesa postane ruska.

"To bi dovelo do direktnog sukoba između francuske i ruske vojske. Opcija je povezana s velikim rizicima", kaže general Šovansi.

Prema njegovim rečima, Francuska bi mogla da "razmesti PVO sisteme, poput sistema Mamba, ali postoji problem. Pariz ih ima samo osam.

Francuska može da pošalje svoje vojnike, ali ne na prvu liniju fronta, već, na primer, da oslobode ukrajinske vojnike koji su zauzeti čuvanjem granice s Belorusijom.

"Operacija stvaranja sigurne zone u srcu Ukrajine izgleda kao nemoguć san", rekao je penzionisani pukovnik Mišel Goja.

"Francuska može da rasporedi samo dve brigade za pokrivanje fronta od 80 kilometara, a opet se postavlja pitanje osvetničkih akcija u slučaju napada na naše trupe. U ovom slučaju takođe je potrebno osigurati zonu zabrane leta", objašnjava general Šovansi.

Čak i u ovom slučaju Francuska apriori postaje strana u sukobu. Logistika takvog prenosa snaga takođe postavlja pitanja.

Prethodno je Nemačka zabranila francuskim tenkovima prolazak kroz njenu teritoriju na putu za Rumuniju, prisilivši ih da opremu nose vozom.

General Šovansi podseća da Pariz može da rasporedi samo 20.000 vojnika u 30 dana, što je neuporedivo s ruskim i ukrajinskim kontingentom u zoni borbenih dejstava.

Ali čak i takav prenos snaga bio bi ozbiljan logistički zadatak za Francuze, bez presedana od operacije Daget u Perzijskom zalivu 1990. godine, prenosi Klix.ba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading