POSLANICI NAPALI MERKELOVU I ZEHOFERA: Deportovali biste i Isusa!

Autor: Tanjug

Svet

04.07.2018

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvom obraćanju nemačkom parlamentu, po prvi put od sukoba s ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom, kancelarka Angela Merkel trudila se da istakne zajedništvo, ali napetosti ostaju - kako unutar koalicije, tako i van nje, navodi "Dojče vele" (DW).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Šef poslaničke grupe Levice Ditmar Barč optužio je Hrišćanskodemokratsku uniju (CDU) Merkelove i Hrišćanskosocijalnu uniju (CSU) Zehofera da su svojim sporom oko izbegličke politike naneli ozbiljnu štetu demokratiji.

- Radilo se o moći i o tome ko je u pravu, a humanost je ostala uskraćena. Vi biste s osmehom na licu deportovali i Isusa - rekao je Barč obraćajući se poslanicima bavarskog CSU u Bundestagu.

DW navodi da su rasprave u Bundestagu prilika za nemačku vladu da ponudi obrazloženje za svoju politiku, a da opozicija kaže šta o tome misli, a da je danas atmosfera u nemačkom parlamentu bila naročito napeta. Prethodni dani bili su puni žestokog neslaganja između CDU Angele Merkel i CSU Horsta Zehofera - a sve oko politike prema migrantima. Bila je to ozbiljna kriza vlade.

Kancelarka i šefica CDU Angela Merkel branila je u Bundestagu dogovor koji su CDU i CSU postigli o azilu, u koji spada i intenzivnije vraćanje izbeglica u druge zemlje Evropske unije.

- Mora se uneti više reda u sve vrste migracija, kako bi ljudi imali utisak da se zakon i red primenjuju - rekla je Merkelova.

DW navodi da je ona ocenila pitanje migracija jednim od ključnih za opstanak EU i dodala da su potrebni pravno prihvatljivi, realni i solidarni odgovori, koji neće preopteretiti ljude.

- Na samitu EU prošle nedelje složili smo se da odnos prema migrantima nije pitanje za pojedine zemlje u Evropi, već da je to zadatak koji se tiče svih nas. Kao ravnoteža merama koje služe da spreče migracije, moraju postojati i zakonske mogućnosti za studiranje i rad u Nemačkoj - poručila je Merkelova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading