DONALDE, SRBINE! Anketa pokazala koliko su Kamala Haris i Donald Tramp popularni u zemljama Zapadnog Balkana

Autor:

Vesti

24.10.2024

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve nedelje pre predsedničkih izbora, Donald Tramp u Pensilvaniji prvi put ima veću podršku birača od Kamale Haris.

DONALDE, SRBINE! Anketa pokazala koliko su Kamala Haris i Donald Tramp popularni u zemljama Zapadnog Balkana

Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje kompanije Valicon, sprovedeno u četiri zemlje Zapadnog Balkana, pokazuje da su stavovi građana o potencijalnom pobedniku američkih predsedničkih izbora podeljeni, objavila je Al Jazeera.

Takođe, postoje razlike u percepciji uticaja tih izbora na međunarodne odnose, posebno prema EU. Američki predsednički izbori zakazani su za 5. novembar, a kandidati su Donald Tramp iz Republikanske stranke i Kamala Haris iz Demokratske stranke.

Ovaj izborni ciklus izaziva globalnu pažnju zbog mogućih posledica na unutrašnju i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

U Hrvatskoj, Kamala Harris uživa najveću podršku, sa 56 odsto građana koji bi je rado videli kao predsednicu. U Sloveniji, 46 odsto ispitanika preferira Haris u odnosu na Trampa, čija podrška iznosi oko 30 odsto.

Bosna i Hercegovina pokazuje izjednačene stavove, dok u Srbiji Tramp ima značajnu podršku, s gotovo polovinom građana koji bi ga radije videli na čelu Amerike. Haris, pak, uživa najmanje poverenje u ovoj zemlji, sa samo 13 odsto podrške.

Foto: Valicon

 

 

Istraživanje se, takođe, bavi percepcijama toga kako bi pobeda jednog od kandidata mogla uticati na politiku SAD prema EU. Većina građana regiona smatra da će politika SAD prema EU ostati nepromenjena ako pobedi Kamala Haris, što je i očekivano, s obzirom na razdoblje vlasti Demokratske stranke u poslednje četiri godine.

Nasuprot tome, pobeda Donalda Trampa mogla bi značajno promeniti američku spoljnu politiku. Više od polovine Hrvata veruje da bi Trampova pobeda negativno uticala na odnose SAD s EU, a slična mišljenja dele i Slovenci.

U Srbiji, oko 20 odsto građana smatra da bi moglo doći do promene politike, ali ne preciziraju hoće li to biti na bolje ili gore, prenosi Al Jazeera istraživanje Valicona.

Podsetimo, dve nedelje pre predsedničkih izbora, Donald Tramp u Pensilvaniji prvi put ima veću podršku birača od Kamale Haris, a vodi i u još tri od sedam neopredeljenih država.

Prema preseku koji je napravljen na osnovu rezultata više relevantnih anketa, Tramp danas u Pensilvaniji i u Severnoj Karolini ima prednost od jedan odsto, a dva odsto u Džordžiji i Arizoni.

Njegova protivkandidatkinja Haris danas prednost od jedan procenat ima u Nevadi, Mičigenu i Viskonsinu, prenosi BBC.

Iako je razlika u svih sedam država isuviše mala da bi moglo da se zaključi ko je siguran pobednik, analitičari ukazuju na značaj podatka da je Tramp uspeo da preokrene trend u Pensilvaniji, koja donosi najviše elektorskih glasova u tih sedam država.

Ukoliko bi se izborni rezultati poklopili sa rezultatima današnjih anketa, Tramp bi bio u značajnoj prednosti, bez obzira što Haris na nacionalnom nivou ima prednost od dva odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading