RAJEVAC REKAO O PIKSIJU ONO ŠTO SVAKI NAVIJAČ SRBIJE MISLI: Iskusni trener bez ustručavanja pogodio pravo u centar

Autor:

Sport

26.06.2024

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To je najlepši posao na svetu, ali biti selektor znači da je sva odgovornost na tebi, kaže čovek koji je sa Ganom igrao četvrtfinale Mundijala.

RAJEVAC REKAO O PIKSIJU ONO ŠTO SVAKI NAVIJAČ SRBIJE MISLI: Iskusni trener bez ustručavanja pogodio pravo u centar

Foto: Starsport

Nešto je trulo u srpskom timu pa je ponovo doživeo krah na velikom takmičenju. Jesu Dragan Stojković Piksi i njegovi "orlovi" izborili plasman na drugo veliko takmičenje u nizu, na EVRO 2024 posle Mundjala u Kataru 2022, ali nisu prošli ništa bolje. Sada dva remija i poraz u samo jedan dat i dva primljena gola, ali i samo šest udaraca u okvir rivala, pa objektivno nije ni moglo bolje po nas da stoji na semaforu i bolje od četvrtog mesta u najlošijom i najdosadnijoj grupi na Evropskom prvenstvu.

Stojković je u Nemačku poveo najbolje što Srbija ima, bar prema njegovom mišljenju, i umesto da iskristališe tim od 11 asova, on je lutao tokom sva tri meča sa Engleskom, Slovenijom i Danskom. I verovatno mu niko ništa ne bi rekao loše da se prošlo dalje, ali pošto smo eliminisani navijači su još na Alijanc areni počeli da zvižde naših fudbalerima i selektoru, a danas na površinu izlazi sve ono što su loše radili u proteklom periodu, a što je došlo za naplatu u Nemačkoj.

Republika

Foto: Profimedia

Samo Jović tresao mrežu rivala na EVRO

Da je bilo puno grešaka i pogrešnih poteza smatra i iskusni trener i selektor Milovan Rajevac. Čovek koji je osetio kako je biti selektor na Mundijalu i igrati četvrtfinale, sa Ganom 2010, bio je vrlo kritičan prema "orlovima" i Piksiju u razgovoru za Republiku.

- Bio sam selektor i znam kakav je to posao i kakva je odgovornost. Nema lepšeg posla od toga da ste selektor, da vodite najbolji tim jedne zemlje. Ja sam vodio Ganu, Katar i Tajland. Bio sam na Svetskom prvenstvu. Bio je i Piksi sa Srbijom i na Mundijalu i sada na Evropskom prvenstvu, ali nije dovoljno samo igrati. Ja imam i rezultat, igrali smo četvrtfinale 2010. Zato znam kako je Stojkoviću sada, kada budeš eliminisan - počeo je Rajevac, pa stigao do suštine:

- Znate šta je razlika? Bitan je rezultat, ja sam ga imao, imao sam četvrtfinale 2010, a Piksi ga nema. Rezultat je jedino što se gleda na kraju. Ja ovo pričam kao navijač sa fudbalskim iskustvom, bez želje da omalovažavam kolegu ili igrače, Naši fudbaleri imali su sve uslove, imali su podršku cele zemlje, nikad veću podršku na nekom meču kada je više od 30.000 ljudi skandiralo "Srbija, Srbija". Ko je kriv zašto nema rezltata? Pa selektor i igrači. Zajedno. Selektor odgovara za sve u vezi tima, postavke igre, svega. On je taj koji je komandant, pa posle bitke bude ili pukovnik ili pokojnik. Ti si taj kojeg narod gleda, ti si narodu bitna osoba. Biti selektor je veliko priznanje, ali i velika odgovornost. Zato i sada mora biti odgovornosti kada rezultata nema.

Republika

Foto: Profimedia

Odgovoran za sve oko tima: Dragan Stojković Piksi

Osvrnuo se Rajevac i na samu igru, bez želje da u nekog igrača posebno uperi prst. Kako kaže, fudbal je kolektivni sport, pa je ekipa i zaslužna i kriva za lošu igru.

- Kada pogledate ceo tim to je neki prosek. Odbrana dobra, sredina onako, a napad nije dao golove pa znači danije ispunio svoj posao. Međutim, nisu samo špicevi za to krivi, kao što nisu ni štoperi i golman krivi za primljene golove. I odbranu i napad igraju ceo tim zajedno. Mi to nismo radili kako treba. Nešto je nedostajalo. Zato je i rezultat izostao - naglasio je Rajevac.

Ono što nam je iskusni trener za kraj rekao je veliko upozorenje za sve koji se pitaju u srpskom fudbalu i za sve koji mu žele dobro.

- Ja našu budućnost ne vidim. sve to treba znatno bolje i drugačije. Sve se vidi na terenu, a mi to nešto na terenu nemamo. Zato bolje da se sada preuzme odgovornost, da se sprovede analiza, naprave rezovi, nevažn kakvi, samo da se menja jer ovako ne ide. Ovo nam mora biti i opomena i prekretnica. Da se vidi zašto igrači nisu igrali kako umeju. Zašto je selektor na EVRO 2024 lutao sa timom a imao je prijateljske mečeve da napravi i tim i igru. Kada imaš tim i igru, onda nije važno da li ćeš promeniti nekoliko igrača kad se svi oni uklapaju u dobro poznat sistem. Mi to nemamo godinama. Ko je kriv? Pa onaj kome je posao to da napravi - bio je oštar Rajevac, pa malo spustio loptu:

- Nemojte da mislite da ja samo kritikujem Piksija. On je dobar trener, a biti selektor je teška pozicija. Nemate vi puno vremena da sastavite ekipu i da je uigrate. Ali neke odluke su prema mom mišljenju kao navijača koji poznaje fudbal pogrešne. Dušan Tadić je izuzetna ličnost, fudbaler, kapiten čovek. On i Mitrović su možda naš najbolji tandem u istoriji. I ti ih onda raspariš. Zbog čega? I to saopštiš pred sam meč. Jeste vi gledali utakmice i koliko se razlikuje naša igra kada je na terenu Tadić i kad nije? Pa samo on može da napakuje gol.

Republika

Foto: Starsport

Naš najbolji tandem, a Stojković ih raspario

Za kraj, dotakao se Rajevac i tima, odnosno ko bi mogao da ostane a ko ne.

- Piksi je rešio da uigra odbranu za na duže staze. Milenković Pavković i neko treći, sada je to bio Veljković. Ali šta ako Piksi ode. Hoće li novi selektor njih da ostavi ili će da uigra druge igrače, možda i u drugoj formaciji - zaključio je Rajevac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading