SVE O OSMINI FINALA EVROPSKOG PRVENSTVA! ČUVENO: KO SA KIM? Od koga se NAJVIŠE očekuje, za koga navijamo, a ko U STARTU OTPADA?

Autor:

Sport

28.06.2024

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vraća se fudbal i osmeh na licima

SVE O OSMINI FINALA EVROPSKOG PRVENSTVA! ČUVENO: KO SA KIM? Od koga se NAJVIŠE očekuje, za koga navijamo, a ko U STARTU OTPADA?

Foto: Profimedia, Wikipedia, Tanjug

Gotova je grupna faza Evropskog prvenstva o kojoj ne bismo preterano pričali... Nadali smo se da ćemo o Srbiji pisati hvalospeve posle 26. juna i računati kako do finala, ali, ipak - bolje da prećutimo, jer je sve već rečeno.

No, šta je tu je - ako mi već ne igramo dobar fudbal, ima ko igra, a posle dva dana pauze (subjektivni osećaj da ih je bilo 10), od sutra se program nastavlja u osmini finala.

Od 18 časova u Berlinu gledaćemo veoma interesantan duel između Švajcarske i Italije. "Sajdžije" su se, mada to sad već ne bi smelo da čudi, ponovo pokazale kao "tvrd orah" koji nikome neće biti lako da razbije. Sa druge strane, "Azuri" su se uz mnogo poteškoća plasirali među najboljih 16. Gubili su od Albanaca, Španija ih je "otresla", a protiv Hrvata su se provukli kroz iglene uši u 98. minutu, dok je Švajcarska takođe u nadoknadi vremena posle primljenog gola od Nemačke ostala bez prvog mesta Grupe A i zakazala duel upravo sa Italijom, umesto Danskom.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Švajcarci

Ekipa Murata Jakina je tim za velika dela i ne treba nimalo da čudi ako aktuelni šampion Evrope ispadne već u narednoj rundi - na kraju krajeva i 2021. su sa EVRO izbacili prvaka sveta Francusku, a sada bi mogli da odu i korak napred.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nemci

Tri sata kasnije startuje duel Nemačke i Danske. Domaćin i "dželat" Srbije odigraće meč na stadionu u Dortmundu, a ovde ne bi trebalo očekivati previše iznenađenja. "Panceri" su u grupi razbili Škotsku, lako izašli na kraj sa Mađarskom, ali čim su naišli na ozbiljniju prepreku u vidu Švajcarske videlo se da ima mana. Međutim, skandinavska selekcija koja se u grupi sa Srbijom, Engleskom i Slovenijom provukla dalje sa tri nerešena rezultata, ne bi trebalo da predstavlja nivo koji će domaćinu napraviti problem. Ukoliko Nemačka odradi posao očekivano ukrstiće se sa boljim iz duela Španija - Gruzija.

Iako bismo svi voleli da najlepša priča turnira ne prestane da se piše, realnost je da je "furija" možda i reprezentacija koja je najviše pokazala od starta šampionata, te da Gruzini teško da imaju šta da traže. Kvarackelija i družina jesu volšebno pobedili Portugal, ali su igrali protiv drugog tima te selekcije, pa se ovde ne očekuje da Španija ikako može da kiksne posle furiozne igre u grupi kroz koju su "protutnjali" sa maksimalne tri pobede.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Španci

Taj susret se igra prekosutra, baš kao i Engleska - Slovačka. Iako je "Gordi Albion" potpuno podbacio u grupnoj fazi, sve osim pobede nad Slovacima smatralo bi se najvećim iznenađenjem prvenstva, jer prema kladionicama Engleska i dalje važi za najvećeg favorita za osvajanje EVRO. Zašto je to tako - niko nema odgovor, ali baš kao što su se i kroz grupu provukli sa minimalno uloženim trudom, tako im se "otvara" i žreb do finala, budući da su sve jače reprezentacije u drugom delu kostura.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Englezi

Prvog dana jula takođe ćemo gledati u najavi spektakularne duele. Prvi od njih odigraće Francuska i Belgija u reprizi polufinala Svetskog prvenstva 2018. godine. Tada su "trikolori" odneli minimalnu pobedu, a i ovog puta realno imaju veće šanse da učine isto. Kod Belgijanaca je briljirao Kevin De Brujne i - niko više. U grupnoj fazi su blago podbacili i prošli kao drugoplasirani na bolju gol razliku, pa ih sada čeka težak duel sa "Galskim petlovima" koji su se ipak malo bolje pokazali. Francuzi su slavili nad nimalo naivnim Austrijancima, ali su razočarali protiv Holandije i Poljske sa dva remija pa su završili grupu na drugom mestu.

Republika

Foto: Profimedia

Francuzi

Istog dana igraće i Portugal i Slovenija, a biće zanimljivo videti kako će se naš rival iz grupe nositi sa još jednim favoritom, posle dobre izvedbe protiv Engleske u grupi. Ronaldo i družina izgledali su veoma dobro u grupnoj fazi koju su lako prošli uprkos neočekivanom porazu od Gruzije protiv koje su igrali sa drugom postavom.

I za kraj - verovatno najprijatnije iznenađenje turnira Austrija i Turska odmeriće snage odmah posle Rumunije i Holandije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Austrijanci

Tim Ralfa Ragnika prošao je sa prvog mesta dalje iz grupe sa Francuskom, Holandijom i Poljskom, te tako pokazao da može ozbiljno da pomrsi račune bilo kojoj selekciji na šampionatu. To je primer pravog timskog duha i dobro organizovane ekipe u kojoj svako zna šta hoće i šta treba da radi. Prikupili su mnoge simpatije posle sjajnog učinka u grupi, pa nema razloga da tako i ne nastave protiv Turaka koji jesu bili izjednačeni sa Portugalcima na prvom mestu, ali su imali daleko lakšu grupu sa Česima i Gruzinima i nisu pokazali ozbiljniju nadmoć.

Republika

Foto: Tanjug

Rumuni

Što se tiče naše braće Rumuna, realnost kaže kraj, ali nada tinja da mogu do čuda protiv Holandije. Započeli su šampionat furioznom pobedom protiv Ukrajinaca, kasnije su strepeli hoće li proći dalje, ali su remijem sa Slovacima izborili plasman među najboljih 16 i to sa prvog mesta, što jeste za pohvalu, ali ih tamo čekaju Holanđani. Iako je Kumanova selekcija završila iza Austrije i Francuske sve osim pobede bila bi totalna katastrofa.

Rezime grupne faze:

Najviše pokazali - Španija, Nemačka, Portugal

Najveća iznenađenja - Austrija, Gruzija

Očekivani parovi u četvrtfinalu: Španija - Nemačka, Portugal - Francuska, Holandija - Austrija i Engleska - Švajcarska.

Cup tree provided by Sofascore

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading