JEDNA POBEDA NA POSLEDNJA TRI VELIKA TAKMIČENJA: Da li je ovo kraj jedne generacija koja ima kvalitet za nešto više!?

Autor:

Sport

26.06.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

''Orlovi'' su morali ranije da polete kući.

JEDNA POBEDA NA POSLEDNJA TRI  VELIKA TAKMIČENJA: Da li je ovo kraj jedne generacija koja ima kvalitet za nešto više!?

Foto: www.profimedia.rs

Reprezentacija Srbije odigrala je 0:0 za Danskom i tako okončala svoje učešće na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj na kom se našla nakon 24 godine. ''Orlove'' je u nokaut fazu vodila pobeda, ali izabranici Dragana Stojkovića nisu uspeli da postignu pogodak i sa dva bude i poslednjim mesto u grupi spakovali kofere.

Ono što se postavlja pitanje već dugi niz godina jeste, da li je ovo generacija mogla više? Ovaj nacionalni tim je sastavljen od grupe koja je kao mlada počela da nosi dres sa državnim grbom i dobar deo njih je zajedno deset i kusur godina, neko kao stalan član, neko kao povremeni. Takođe, ono što ne treba zaboraviti, jeste da je dobar deo igrača bio prvak Sveta na Novom Zelandu kada je mlada reprezentacija pobedila Brazil u finalu.

Srbija je na poslednja tri velika takmičenja osvojila samo tri pobeda, odnosno ima samo jednu pobedu, u Rusiji 2018. godine na Svetskom prvenstvu kada je Aleksandar Kolarov presudio Kosta Riki iz slobodnog udarca. Od tada učestvovali smo u Kataru, gde smo bili poslednji u grupi sa nula bodova i sada na Evropskom prvenstvu, gde smo takođe poslednji, ali sa dva boda.

Ova generacija ima veliki individualni kvalitet, ali ponovo, nešto fali da se napravi taj određeni iskorak i prođe se grupna faza. Od kako je Dragan Stojković Piksi preuzeo nacionalni tim, uneo je boljitak, plasirali smo se na Evropsko i Svetsko prvenstvo i u A diviziju Lige Nacija. Međutim, ova generacije je možda dostigla svoj maksimum i očilgedno je da treba osveženje u timu, ali ono što je dobro, to je da ovi igrači imaju svoje naslednike.

Možda bi i Piksi trebalo da promeni filozofiju igre i da uvede neke novine u reprezentaciji, kao što je uradio kada je došao. Na ovom Evropskom prvenstvu, Srbija se slabo pokazala, počinjala da se bude tek kada gori pod nogama, ali uglavnom u kasnim delovima utakmice, kada se protvnik već čvrsto brani. Vrlo verovatno da igračima i sistem u kojem igraju neodgovara, a to je primer Andrija Živković, ali i Dušan Vlahović.

Živković je desno ofanzivno krilo i očigledno je da mu ta pozicija odgovara i da nije projektovan da igra defanzivu. Sinoć je utakmicu počeo na levoj strani i to definitivno nedogovara, jer kada je vraćen na desnu stranu, video se boljitak. Piksi bi trebalo, ako ostane selektor, da se pozdravi sa određenim igračima i da od septembra možda počne da igraju sa četvoricom pozadi.

Ima jako kvalitetnog desnog beka, Kostu Nedeljkovića, koji ima veliki kvalitet, a za levog beka se kao odlićno rešenje pokazao Filip Mladenović. Lazar Samardžić, Saša Lukić i Veljko Birmančević trebaju više da igraju i da se definitivno napravi osveženje u ekipi. Trebalo bi krenuti sve od nole, da se dobro napravi retrospektiva svega i da se u Ligi Nacija od jeseni počne sa nekim skroz novim sistemom, ali i nekom manjom smenom generacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Dr

26.06.2024 20:39

Nacionalni stadion, kome? Lečiti ljude od raka sa tim parama.