ALEKSANDAR JANKOVIĆ UPOZORIO NA VELIKI PROBLEM SRBIJE NAKON ISPADANJA SA EP: Bivši trener Zvezde surovo iskren!

Autor:

Sport

26.06.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nacionalnom timu slede bitni dani.

ALEKSANDAR JANKOVIĆ UPOZORIO NA VELIKI PROBLEM SRBIJE NAKON ISPADANJA SA EP: Bivši trener Zvezde surovo iskren!

Foto: www.profimedia.rs

Aleksandar Janković

Nakon poslednje utakmice sa Dancima, fudbalska reprezentacija Srbije završila je takmičenje u grupnoj fazi Evropskog prvenstva. Sa porazom i dva nerešena meča, "orlovi" su zauzeli poslednje mesto u C grupi, što je rezultat koji je sigurno razočarao mnoge navijače.

Aleksandar Janković, srpski trener i bivši selektor Kine, dao je svoj osvrt na situaciju u našem nacionalnom timu. Istakao je da će biti sve teže za Srbiju da se plasira na velika takmičenja, posebno ističući problem generacijske smene. Janković je detaljno analizirao godišta igrača i istakao da se suočavamo sa nedostatkom talentovanih fudbalera koji bi mogli da popune A reprezentaciju.

- Strategija je posebna stvar, hajde da govorimo o nama. Imamo generaciju koja je na "izlasku" -  Tadić, Mladenović, Gudelj, malo mlađi je Mitrović, Mijailović je "30 plus''... Imamo generaciju sa Novog Zelanda, osam momaka godište 1995, 1996. i Vanju Milinković Savića koji je 1997. godište. Tu su Bleki Milenković, Saša Lukić koji su 1997. godište, posle generacije 1997, nama nijedna generacija nije iznedrila više od dva igrača za prvi tim. U generaciji 1998. imamo Birmančevića i Stojića, u 1999. imamo golmana Petrovića, koji ima nesvakidašnji put, nije bio član mladih selekcija, niti projektovan. Imamo 2000. godište Vlahovića, 2001. imamo Ilića i Strahinju Pavlovića, 2002. imamo Lazara Samardžića koji je odrastao u Nemačkoj. I za kraj imamo 2003. godište Ratkova, koji je tu na dnu lestvice i došao je da oseti atmosferu, a inače je godište Belingema. Iza toga nemamo generaciju koja može da 'napuni' A reprezentaciju kao što je to uradila Paunova sa Novog Zelanda.  To je U-17 generacija. Imamo pre toga U-21 selekciju koja se nije plasirala na Evropsko prvenstvo, imamo i U-19 reprezentaciju koja se takođe nije plasirala na Evropsko prvenstvo - istakao je Jankoivć.

Poseban problem koji je Janković naveo jeste pad broja srpskih igrača koji nastupaju u vrhunskim evropskim klubovima.

- Nemamo igrača na top nivou, imamo samo Sašu Lukića u Fulamu u Premijer ligi, samo Matića na zalasku karijere u Francuskoj. Imamo jednog igrača u Holandiji, Kristijana Belića, malog Borisa Popovića u Belgiji. U tim ligama smo ranije imali po 10, 15 ili 20 igrača u tim ligama, danas tamo nemamo nikoga - rekao je bivši trener Zvezde i dodao:

- Umereniji sam bio i posle Lisabona. Biće nam sve teže i teže  da se kvalifikujemo za bilo koje sledeće veliko takmičenje i zato imam veliki respekt prema samom prisustvu naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu, iako stavljam tačku iza našeg učešća kao neuspeh, jer to mora da bude neuspeh, ne možete da budete zadovoljni ako odete na prvenstvu na kom učestvuju 24 ekipe, a samo osam ide kući. Ipak, smatram da je veliki uspeh što smo se tamo našli, mnogo je bitno da se održi kontakt sa 'top' nivoom evropskog i svetskog fudbala na ovaj način. Da naši igrači kapitalizuju ovaj stres, da ga pretvore u iskustvo, da nam to pomogne da sutra lakše pobedimo Grčku i Moldaviju na strani, ekipe koje mogu da vam otkinu neki bod. Da se tako razvijamo - objasnio je srpski stručnjak.

Janković je poručio da što pre treba da se reaguje.

- Strateški imamo problem i o tome više volim da pričam kada imamo rezultat, a ne kada ga nema.  Dobri rezultati reprezentacije, kvalifikovanje za Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo, "A" grupa Lige nacija, uspesi Crvene zvezde, Liga šampiona, Partizanovi nastupi u Evropi, sve to lako može da zamaskira veliki problem koji nas čeka. Strateški smo po malo svake godine od top nivoa, koji brzo ide napred. Očekuje nas veliki problem ako nešto ne uradimo i moramo da razmišljamo o tome zašto nam je broj igrača na top nivou, na top ligama nekad bio po 10, 15 ili 20... Imali smo ih do pre pet-šest godina, Vidić, Ivanovićč, Kolarov, Matić... sada je tu samo Saša Lukić u Fulamu. Prisustvo naših igrača u drugim ligama je u slobodnom padu. Sada se to ne vidi, jer ćemo biti koncentrisani da li će se sve sručiti na Piksija ili Džajića, a nije u tome poenta. Ovo nisu lične stvari i odnosi, nego nečemu što nas čeka - zaključio je Aleksandar Janković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading